Nyaralás: Azonal jöjjön ki a vízből, ha ezt látja

Összegyűjtöttük mire kell figyelni!

Az alábbi listában összegyűjtöttük azokat a tengeri veszélyforrásokat, amikre egy esetleges külföldi nyaralás során kell figyelnie.

 

Behúzó áramlatok, Rip-áramlat (rip current, rip tide)

A behúzó áramlatok felelősek a tengerparti fürdőhelyeken a fulladásos halálesetek 60 százalékáért, továbbá a vízimentők munkáját is nagyban megnehezítik. De mit is jelent pontosan a behúzó áramlat?

Ez egy erős áramlás, amely a parttól a tenger középpontja felé áramlik a hullámzónán keresztül. Maguk a hullámok trükkösek tudnak lenni, de a hullámzási zóna megfigyelésével meg lehet állapítani, hogy merről jön a veszély. Ha van egy terület, ahol a hullámok nem törnek (a hullámok mintázatában szünet van), akkor az valószínűleg egy behúzó áramlat.

A behúzó áramlat egyéb jellemzői:

  • Többségében mólók közelében fordul elő
  • Ha egy kavargó, háborgó vízzel teli csatornát látunk, az elég valószínű, hogy behúzó áramlat
  • Az is figyelmeztető jel lehet, hogyha egy helyen feltűnően eltérő a vízszín
  • Figyelni kell a vízen úszó tárgyak, növények mozgását is (hínár, törmelék), ha egyenletesen haladnak a tenger felé, beúszó áramlattal lehet dolgunk

Ha az embert elkapja a sodrás, nehéz nem egyből pánikba esni. Szakértők szerint a legjobb, amit tehet, hogy megpróbál kiúszni az áramlatból. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a parttal párhuzamosan kell úsznia. Soha ne próbáljon közvetlenül az áramlással szemben úszni, ebben csak feleslegesen elfárad.

Fotó: 123rf.com

Viharok, villámlás

A villámcsapás gyakori kockázatnak számít a strandon, amely nagyon veszélyes lehet a fürdőzőkre és a napozókra egyaránt. A villámlásról köztudott, hogy akár 20 kilométerre is lecsaphat a vihar centrumától. Amennyiben a strandon tartózkodik, és mennydörgést hall, akkor érdemes fokozottan figyelni.

A szárazföld felől érkező viharok sokszor váratlanul érik a tenger felé néző napozókat. A víz és a nyílt tengerpart két olyan hely, ahol nem akar az ember zivatar idején tartózkodni.

Míg néhány strand rendelkezik villámriasztó rendszerrel, sok helyen nem élvez prioritást a villámvédelem. A villámlással kapcsolatos sérülések és halálesetek megelőzése érdekében, a strandon tartózkodva használjon időjárás-követő alkalmazást, figyeljen a környezetére, és figyeljen az ügyeletes vízimentőkre is.

Leégésre, sérülésre, kulancs ellen, vagy csak inni – gyógynövények nyaraláshoz

Erős szél

A következő veszélyforrás a listánkon a szél. Sokan azt gondolnák, hogy nem kell tartani, egy ilyen hétköznapi körülménytől, azonban az erős széllökések kifejezetten veszélyesek tudnak lenni a vízben fürdőzőkre.

Különösen nagy hullámokat a veszélyes időjárási körülmények, például hurrikánok okoznak. Ezek viharhullámokat, vagyis hosszabb hullámok sorozatát hozzák létre, amelyek a parttól távol, mélyebb vízben keletkeznek, és a szárazföldhöz közeledve egyre erősödnek. Ha hurrikán közeledik a szárazföld felé legyen óvatos, és maradjon távol a tengerparttól, a mólóktól és más környező területektől.

Cunami

A cunami érkezését előre jelezheti a tenger gyors és jelentős visszahúzódása vagy a parton a szárazföld rengése. Ilyenkor azonnal el kell hagyni a partot.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.