Mit keres a bőrönd a szem alatt?

A reggel gonosz tükre megmutatja, a gonddal és fáradtsággal megpakolt szemeink alatti bőröndöket. Nincs mit tenni.. álljunk csak meg! De van!

A szem alatti, sajnos igen feltűnő lila foltok kialakulása legtöbb esetben nem egyénfüggő.

Leggyakrabban alváshiány az oka, illetve az, hogy nem megfelelően táplálkozunk. Az sem mindegy, milyen pozícióban alszik az ember. Aki hason alszik, annál nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a fránya karikák. Ennek oka feltehetően az, hogy a szövet közti folyadék a gravitációnak megfelelően vándorol.

A vérszegénység szintén okozhatja a szem alatti táskákat: a szövetek nem kapnak elég oxigént, vashiány alakulhat ki, és eredményezheti a karikákat olyankor is, ha például, egy nő menstruál vagy éppen gyermeket vár.

Betegség is állhat a háttérben!

Természetesen nem lehet kihagyni az okok közül a szem alatti szövetállomány esetlegesen kóros állapotát, vagy azt, hogy valamilyen gyógyszer szedése miatt duzzad meg, és okoz sötét foltot. Mivel a szem alatti bőr mindössze fél milliméter vastag, könnyen előfordulhat, hogy valamiféle irritáció miatt a hajszálerek kitágulnak és fokozottabb lesz a véráramlás.

A szemünk alatti bőr érhálózatára ugyanakkor hatással lehet – az erek kitágulását okozhatja -, ha túlságosan erős nap éri, vagy koffeint fogyasztunk, de allergiás reakció is eredményezheti a táskákat. Utóbbit az adott allergia megfelelő kezelésével mulaszthatjuk el.

Komolyabb esetben a szem alatt megjelenő táskák jelezhetnek anyagcsere-zavarokat, szívbántalmakat, csökkent máj- és vesefunkciót, vagy pajzsmirigy-alulműködést. Nem kizártak a petefészek rendellenességei sem, de az is lehetséges, hogy kevés mozgás okozza a szem alatti rész oxigénhiányát.

Mit tehetünk a táskák ellen?

Egyszerű és régi szokás, hogy a szem alatti táskákra kamillatea borogatást rakunk. Ezen kívül, a hársfateából vagy a búzavirágból készült borogatások is kitűnőek erre a célra. Főzzünk teát a gyógynövényből, majd áztassunk gézt vagy vattapamacsot a leszűrt folyadékba!

Ne teljesen átázva, hanem félig kinyomkodva a folyadékot, tegyük a csukott szemhájakra a borogatást, többször cserélgetve! Ha végeztünk, a szárazra törölt szemhéjakat bekenhetjük hidratáló krémmel. A petrezselyemből készült borogatás is hatásos duzzanatcsökkentő, ezt 5-10 percig ajánlott alkalmazni.

Pihenés és kondicionálás

Ám, hogy meg is előzzük a szem alatti táskákat, szoktassuk szervezetünket a napi minimum 7-8 órás alvásra, és igyunk elegendő folyadékot! Ügyeljünk a megfelelő tápanyag-bevitelre! Ajánlottak az A-vitamint tartalmazó élelmiszerek: a tojássárgájában, a sárgarépában, a sütőtökben és a májban is nagy mennyiségben megtalálható.

Ápoljuk rendszeresen a szemet és a szemkörnyéket! Ha a mindennapi reggeli készülődés során erre is fokozottan odafigyelünk, megkímélhetjük magunkat a táskáktól. Nem hátrány, ha napközben kerüljük a füstös, poros levegőt, a huzatot, valamint védjük szemünket a túl erős napfénytől, akár egy jó minőségű szemüveggel.

A szem fáradtságát enyhíthetjük, vagy meg is szüntethetjük, és fokozhatjuk a vérkeringést. Lassan mozgassuk őket jobbra és balra, ezután pedig felfelé és lefelé! Pihenjünk egy kicsit, majd ismételjük meg többször a műveletet!

arcbor, arcapolas

Hogy jól takarjon!

A smink nagyon sokat segít a hölgyeken, ha a szem alatti táskákat akarják eltüntetni. A kozmetikai cégek többsége, egy rakás speciális szemkörnyék ápoló terméket forgalmaz, ezek célja többek között a karikák enyhítése.

Egy ügyes sminkkel is könnyen megszabadulhatunk azonban tőlük: lényege, hogy a szem alatti részre világosabb színű korrektort vigyünk fel, apró, ütögető mozdulatokkal, hogy ne húzzuk – és ezáltal ráncoljuk – a bőrt. Ezt megtehetjük ujjbegyünkkel vagy az alapozó szivacs ferde végével.

Ha a bőrünkre általában a legvilágosabb árnyalatú korrektort használjuk, akkor ennél is világosabbra lesz szükség a karikákra. Mivel a karikák különféle árnyalatúak is lehetnek, íme egy tipp, hogy melyikre milyen színt érdemes felvinni: ha a karika színárnyalata barnás, alkalmazzunk sárga korrektort! Kékes karikákra a narancsos, míg a pirosra zöld korrektor használandó!

Ha ezután is átlátszanak a karikák, vigyünk fel több korrektort, s még egy kevés világosabb színt és dolgozzuk el! A korrektort vékony púderréteggel is fixálhatjuk.

Tartósan, de milyen áron?

Vannak természetesen különféle külső érösszehúzó készítmények is a szem alatti táskák kiküszöbölésére, alkalmazásuk azonban hosszú távon nem túl előnyös, mert az ember hozzászokik, ha pedig leállunk a használatukkal, később ismét előjöhet az értágulat. Manapság egyre kedveltebbnek számít a plasztikai beavatkozás is, ez azonban persze egy igen költséges megoldás.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.