Mit jelenthet, ha eltűnik egy anyajegy?

Amikor egy új anyajegy jelenik meg, vagy egy meglévőn mutatkozik változás, az felvetheti a bőrdaganat gyanúját és mindenképpen vizsgálatot igényel.

De mi a helyzet, ha éppen eltűnik egy korábbi anyajegy? Erre a kérdésre válaszolt dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

Milyen okok miatt tűnhet el egy anyajegy?

Az anyajegy mindenféle változása bőrgyógyászati ellenőrzést igényel.

Meglepőnek tűnhet, de nem csak új anyajegyek alakulhatnak ki a bőrön, de el is tűnhetnek a már meglévők – igaz, ez nem gyakori jelenség. Az anyajegyek a melanocita nevű sejtekből alakulnak ki, és idővel változhatnak, akár el is tűnhetnek. A folyamat az egészséges anyajegynél fokozatosan megy végbe: az anyajegy először elkezd kiemelkedni a bőrből, majd fokozatosan elhalványul, és végül eltűnik. Ha azonban ez a folyamat gyorsan, hirtelen játszódik le, az akár bőrrákra is utalhat, és feltétlenül bőrgyógyászati vizsgálatot igényel.
Nem kell azonban rögtön a legrosszabbra gondolni, egy anyajegy számos ok miatt elhalványodhat, eltűnhet, többek közt az alábbiak miatt:

 • Hormonális változások

Különösen a terhesség okozta hormonális változás okozhatja, hogy a világos anyajegyek besötétednek, majd ismét elhalványodnak, ami miatt úgy tűnhet, hogy „eltűntek”.

 • Természetes átalakulás

Az anyajegyek idővel gyakran mutatnak változást, így akár halványodást vagy teljes eltűnést is. Ez nyilván összezavarhatja az érintett személyt, hiszen minden változásról úgy tartják, hogy akár bőrrák jele is lehet. Éppen ezért minden változást ajánlott bőrgyógyásznak megmutatni, aki dermatoszkópos anyajegyvizsgálat vagy akár teljes testtérképes anyajegyszűrés segítségével meg tudja állapítani, természetes folyamatról van-e szó.

 • Sérülés, trauma

Egy vágás, egy erősebb horzsolás vagy egy égési sérülés miatt is eltűnhet egy anyajegy. Ha egy anyajegy leszakad, vérzik, seb alakul ki rajta, azt is mindenképpen érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetni.

A rákos anyajegyek is eltűnhetnek

Amikor a daganat megtámadja a szervezetet, az immunrendszer védekezni kezd, és ennek eredményeként akár csökkenhet is a rákos anyajegy mérete, vagy egyes esetekben el is tűnhet. A melanómás esetek 10-20%-ában előforduló jelenséget spontán regressziónak hívják. Ha jelen vannak belső szervi áttétek, a rákos anyajegy eltűnése nem jelenti a betegség megszűnését.

Milyen változásokkal kell orvoshoz fordulni?

Az anyajegyszűrés életet menthet.

Sok szokatlan vagy szabálytalan megjelenésű anyajegy egészséges lehet, mindenesetre az alábbi változásokat feltétlenül bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni:

 • Ha egy anyajegy különbözik a többitől, különösen a közelben lévőktől.
 • Ha egy anyajegy gyorsan változik.
 • Ha az anyajegy bármelyik jelet produkálja az ABCD szabály alapján, vagyis
  A- aszimmetrikus az alakja,
  B (border) – a határai szabálytalanok vagy egyenetlenek,
  C (color) – bármilyen változás mutatkozik a színében,
  D (diameter) – az átmérője nő.

Vajon az anyajegy viszketése olyan jel, ami miatt anyajegyszűrést kellene végeztetni? Közismert, hogy az anyajegyek többsége teljesen ártatlan, de egyes esetekben felmerülhet a bőrdaganat gyanúja is.

Veszélyes, ha viszket az anyajegy?

A legtöbb anyajegy ártalmatlan, még ha kissé változik is, esetleg el is tűnik – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. – Mindazonáltal ezt csak egy alapos anyajegyvizsgálat után mondhatjuk ki. A változások nyomon követése miatt természetesen az önellenőrzés is fontos, sőt, még változás nélkül is ajánlott évente egyszer anyajegyszűrésen részt venni, különösen, ha valakinek sok anyajegye van, illetve ha volt már valaha bőrdaganata vagy a családjában fordult elő rosszindulatú bőrdaganat. Ilyen esetekben rendkívül nagy segítséget jelent a szűrésben a korábban készült fotódokumentáció, amely alapján könnyebben el tudjuk dönteni, történt-e változás.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ