Mit jelent a “ciklusos bőrápolás”, és érdemes-e kipróbálni?

Ha a bőr ápolásáról van szó, a több nem mindig jobb – és a ciklusos bőrápolás maximálisan alátámasztja ezt. Elmondjuk, hogyan működik, és hogy ajánlják-e a bőrgyógyászok.

Ha az Instagram vagy a TikTok bőrápolási oldalán jársz, jó eséllyel láttad mostanában a “skin cycling” szavakat lebegni. A TikTok-on a #skincycling 122,3M megtekintéssel társul, és összességében a skin cyclinget említő posztok 3,5B megtekintést gyűjtöttek a közösségi médiaplatformon. Egyértelmű, hogy a ciklusos bőrápolás népszerű, de mi is ez a divatos gyakorlat, és vajon ez az a lépés, ami hiányzik a bőrápolási rutinodból?

A “a ciklusos bőrápolás” egy kifejezés, amelyet a termékek bőrre való felvitelének módjára használnak, mondja Dr. Debra Wattenberg, New York-i bőrgyógyász. “Ahelyett, hogy minden nap ugyanazokat a termékeket alkalmaznánk, a ciklizálás során a termékeket “pihenő” napokat beiktatva alkalmazzuk” – magyarázza.

Bár a “skin cycling” kifejezés új, a koncepció azonban már egy ideje létezik. A bőrgyógyászok már régóta javasolják a hatóanyagok szakaszos vagy váltakozó használatát. 

Foto123rf.com

Akkor miért van az, hogy mostanában egyre nagyobb teret hódít ez a szépségtrend? Talán a fülbemászó név segítette a terjedését, vagy talán az emberek rájöttek, hogy a bőrüknek, akárcsak testük többi részének, szüksége van pihenésre.  Ahelyett, hogy több terméket halmoznának egymásra, a ciklizálás arra ösztönzi az embereket, hogy stratégiailag úgy használják a termékeket, hogy azok valóban kiegészítsék egymást.

Mi az a bőrciklizálás?


A bőrciklus egy olyan bőrápolási rutin, amely lehetővé teszi a “pihenőnapokat” a hét folyamán, hogy a bőröd bizonyos termékek használata után helyre tudja állítani önmagát. Ez segíthet megelőzni az irritációt és a gyulladást.

Foto:123rf.com

A ciklikus bőrápolás elkezdéséhez a következőkre van szükség:

  • Hámlasztó (mint a glikolsav vagy a szalicilsav)
  • Retinoid (gondoljunk a retinolra vagy a retinaldehidre)
  • Hidratáló krém (válasszunk illatanyagmentes kenőcsöt vagy krémet).

Ha ezek az összetevők a kezében vannak, minden csak időzítés kérdése. A klasszikus bőrciklusos kezelés egy négy éjszakás ciklus – az első a hámlasztás éjszakája, a második a retinoid éjszakája, a harmadik és a negyedik pedig a regenerációs éjszaka, majd megismételjük a ciklust. A bőrgyógyászod javasolhat variációkat a módszerre, attól függően, hogy a bőröd hogyan reagál.

Hogyan használhat ez a technika a bőrödnek?
A  bőrgyógyászok szerint a gyakorlatnak számos előnye lehet – íme néhány.

Segíthet a bőrgát javításában


Az egészséges bőrgát – a bőr védőpajzsa – nemcsak kozmetikai, hanem egészségügyi szempontból is elengedhetetlen. A bőrgát megvéd a fertőzésektől, a durva vegyi anyagoktól és az allergénektől. Sőt, a kutatások szerint a károsodott bőrgát szerepet játszhat számos bőrbetegség tüneteiben, az aknétól az ekcémáig vagy az atópiás dermatitiszig.

A túlzott hámlasztás és az erős retinoidok használata károsíthatja ezt a védőgátat (ami bőrpírhoz és irritációhoz vezet), ezért fontosak a pihenőnapok. A regenerációs éjszakák, amelyek a bőrgát táplálására összpontosítanak, előnyös változást hoznak.

A bőr ciklusos ápolása csökkentheti a negatív termék-mellékhatásokat
A bőrciklusozás lényege, hogy csökkenti sok hatóanyag mellékhatását – minél ritkábban használunk egy terméket, annál kisebb az esélye a mellékhatásoknak. A retinolt két réteg hidratáló krém között alkalmazzuk, hogy elkerüljük az irritációt.

A bőr ciklusos ápolása segíthet megvédeni a bőrt a szezonális problémákkal szemben
A regeneráló éjszakák különösen előnyösek ősszel és télen, amikor a levegő egyre szárazabbá és hűvösebbé válik. A Mayo Clinic szerint a hideg, szeles és száraz éghajlat száraz bőrt okozhat, és ronthat bizonyos bőrbetegségeket, például az ekcémát. A bőrciklizálás segíthet megelőzni, hogy a bőrünk  kiszáradjon, így aztán potenciálisan jobban tudja kezelni az időjárás okozta sérüléseket.

Foto:123rf.com

A ciklikus bőrápolás lehetséges mellékhatásai
A bőr ciklusos ápolása segíthet megelőzni az olyan összetevők, mint a hámlasztók és a retinoidok lehetséges mellékhatásait, mivel a pihenőnapok lehetőséget adnak a bőrnek, hogy regenerálódjon.

Ha azonban még nem használ retinoidot, akkor a használat megkezdésekor mellékhatásokat tapasztalhat. A retin-A és a retinol két olyan gyakori összetevő, amely szárazságot, irritációt, sőt gyulladást is okozhat, amikor elkezdjük használni őket. A retinol hajlamosabbá tehet a leégésre, így a napvédő krém még a szokásosnál is fontosabbá válik. Ezek a mellékhatások általában enyhülnek, ahogy a bőr alkalmazkodik az összetevőhöz.

Az érzékeny bőrűek számára a retinoidok potenciális hatása ellen először hidratáló krémet használjon, különösen az olyan érzékeny területeken, mint a szem körül, az orr, a száj és a nyak. Amint a bőr hozzászokik a retinoidhoz, fordítsuk meg a sorrendet, és először a retinoidot, majd a hidratáló krémet alkalmazzuk. Ismét hidratáló, barrierjavító krémet kell alkalmazni, amely nem irritálja a bőrt, és nem viszi be túl mélyen a retinoidot a bőrbe, hogy felesleges gyulladást váltson ki.

3 lépés az akne utáni foltok ellen – Bőrápolási rutin a legjobb eredmény eléréséért

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.