Milyen idegrendszeri panaszoknál válhat be az infúziós kezelés?

A gyógyításban, a fájdalomcsillapításban és a tünetek csökkentésében ma már szerencsére számos hatékony módszer elérhető, amelyek egyike az infúziós terápia. 

Dr. Galambos Krisztina, a Neurológiai Központ oxiológusa a módszer előnyeit vette számba és a kezelések menetéről is beszélt.

Fotó: 123rf.com

Mire alkalmas az infúzió?

Az infúziós terápia sokrétűen alkalmazható módszer, hiszen beválik a folyadék- és elektrolit háztartás zavarainak kezelésében, a keringéstámogatásban és egyes gyógyszerek is bejuttathatók így a szervezetbe. A megfelelő infúzió összetételéről és terápia felépítéséről az adott problémát kezelő szakorvos dönt, az infúziós terápia végrehajtása pedig szintén orvosi feladat.
– Természetesen azt is minden esetben vizsgálni kell, alkalmas-e a páciens az infúziós terápiára, hiszen kontraindikációt jelenthet például a haematoma, a visszér-gyulladás, a bal szívfél elégtelenség, a bőrbetegségek, és a bőr sérülése, égése. Ugyancsak az előzetes orvosi vizsgálatok során kell megbizonyosodni arról, hogy nincs-e jelen allergia az alkalmazni kívánt anyagokkal szemben – ismerteti dr. Galambos Krisztina. – Természetesen, mint minden invazív eljárásnak, az infúziós kezeléseknek is lehetnek helyi és általános szövődményei, de ezek ritkák, a terápia előnyei viszont magukért beszélnek. Ilyen például, hogy a hatóanyagok közvetlenül a véráramba kerülnek, így gyorsabban, hatékonyabban fejtik ki a hatásukat, mint a szájon át szedhető készítmények, akár ugyanaz a koncentráció is produkálhat így bejuttatva nagyobb hatáserősséget.

Foto:123rf.com

A neurológiában jónéhány olyan terület van, amelyek indokolhatnak egy infúziós terápiát. Ilyenek például a nehezen megfogható neuropátiás fájdalmak. Ilyen esetben a diagnózis felállítása után a szakorvos elrendelhet olyan vitamin-kombinációt, amely jelentősen támogatja az idegek működését, illetve olyan speciális összetevőket tartalmaz, amelyek célzottan csökkentik az idegkárosodásból eredő fájdalmas, zsibbadással, égő érzettel vagy éppen hideg érzettel járó neuropátiás fájdalmat.

Videó – Infúzióval is pótolhatók a vitaminok


Mivel egy megfelelően összeállított infúziós kúrával az agyi és az általános keringés is jelentősen javítható, minden olyan további problémánál érdemes lehet infúziós terápiával próbálkozni, ahol a keringési zavarok okoznak panaszt. Ilyen lehet például a visszatérő fülzúgás, a fokozódó halláscsökkenés, a rendszeres szédülés vagy az idegrendszeri eredetű fizikai bizonytalanság.érzet. Az alkalmazható nyomelemek, vitaminok növelik a szervezet energia- és oxigénszintjét, javítják a fizikai és szellemi állóképességet, valamint ellenállóbbá tehetik a szervezetet a fertőzésekkel szemben.

Hogyan zajlik egy infúziós kezelés?

Amennyiben a szakorvos infúziós kúrát ajánlott a páciensnek, elsősorban ki kell váltani az orvos által kiírt infúziós oldatot és a szükséges szerelékeket. Ezen kívül azonban nem szükséges speciális előkészület, enni és inni is lehet a kezelés előtt, és többnyire a szedett gyógyszereket sem kell felfüggeszteni, ha másképp nem dönt a kezelést elrendelő szakorvos – mondja dr. Galambos Krisztina, a Neurológiai Központ oxiológusa. – A kezelés időtartama 45-90 perc között lehet az alkalmazott terápiától függően, a kúra a kezelőorvos rendelésének megfelelően jellemzően 5-10 alkalomból épül fel. Az infúziós kezelést követően nem ajánlott gépjárművet vezetni, balesetveszélyes munkát végezni, és érdemes többet pihenni.

Forrás: Napidoktor.hu