Így készülj a nyaralásra, ha már volt trombózisod

A nyár sokak számára kedvelt időszak, főleg akkor, amikor nyaralni készülnek. Bár a gondtalan kikapcsolódásról szól, ám azok, akik átestek már trombózison fontos, hogy gondoljanak állapotukra és tartsanak be néhány fontos előírást, mikor nyaralni indulnak.

A mélyvénás trombózis (DVT) az az állapot, amikor kisebb-nagyobb vérrögök keletkeznek a test mélyén lévő vénában, különösen a lábakban. Előfordulhat, hogy a DVT-nek nincsenek tünetei, de fájdalmat, duzzanatot és livid elszíneződést gyakran okoz az érintett részen. Kezelés nélkül trombózis esetén fennáll a veszélye annak, hogy tüdőembólia alakul ki, amelyben a vérrög leszakad és a tüdőbe utazik, ami végzetes kimenetelű is lehet.

Utazás

A vakáció különösen veszélyes időszak a DVT számára, mivel a repülőgépen, buszon, autón vagy vonaton való hosszabb utazás növelheti a kockázatot. Ez főleg akkor fontos, ha a közelmúltban műtéten esett át, terhes, túlsúlyos, trombofíliás dohányzik, vagy kórelőzményében vérrögök szerepelnek. Ám nem csak náluk áll fenn a veszély, hiszen bárkinél, aki több mint 2-3 órát utazik, fennáll a vérrögképződés kockázata.

Fotó: 123rf.com

Hogy elkerülje, tegye meg ezeket az egyszerű lépéseket:

Tanulmányok kimutatták, hogy a kompressziós harisnya viselése utazás közben jelentősen csökkenti a DVT kockázatát (nem csak utazás során viselheti). Ezek a harisnyák segítenek növelni a mélyen fekvő vénákban a keringését. Ügyeljen arra, hogy megfelelő minőségű és erősségű harisnyát vásároljon

Maradjon hidratált. Igyon sok vizet, és kerülje a koffeint és az alkoholt, mert mindkettő dehidratál, és a vér az erekben pangani kezd

Viseljen laza, kényelmes ruhát az utazás során

Keljen fel a helyéről óránként, sétáljon, tornásztassa lábait. Ha autóval utazik álljon meg egy benzinkútnál vagy pihenőhelyen, és sétáljon néhány percig. Ha nincs lehetősége felállni, akkor is tornásztassa lábait, körözzön lábfejével

Ne keresztezze a lábait amíg ül, mert megakadályozza a vér megfelelő keringését!

Véralvadásgátló, LMWH injekció

Trombózis után bizonyos ideig véralvadásgátlót szükséges alkalmazni a PTS (poszttrombotikus szindróma) és a trombózis megismétlődése elkerülése céljából. Utazás előtt mindenképp egyeztessen orvosával, főleg akkor, ha már nem szükséges szednie. Ilyenkor is, de általában a trombofiliás genetikai eltérésben szenvedő, de aktuálisan kezelést nem igénylő betegnél az orvos elrendelheti prevenció gyanánt az LMWH injekció használatát, hogy a hosszú út miatt, ne alakuljanak ki vérrögök. Ezért a visszafelé útra is kell magával vinnie LMWH-t!

allergia, tavasz, napsütés, virág

Vigyázzon a napsütéssel/hőséggel

“A legmelegebb órákban (11-15 óra) trombózis-előzmény nélkül sem tanácsos a napon tartózkodni, hát még akkor, ha volt már tapasztalata vérrögökkel! A hőség miatt ugyanis az erek kitágulnak, a vérkeringés lelassul, a vér pangani kezd (ráadásul az olyan vénákban is, ahol a károsodott vénabillentyűk lehet, hogy ott maradtak), és ez meleg ágya a trombózisnak! Éppen ezért lehetőleg tartózkodjon hűvösebb helyen ekkor, sőt, a legjobb az lenne, ha a közvetlen napfénytől is kímélné a lábait” – tanácsolja prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Megfelelő lábbeli

A nők többsége szereti a magassarkú szandálokat, ám trombózis után inkább laposabbat viselni- sőt, a legjobbak ilyenkor a gördülő talpú cipők, mivel segítik az izompumpát.

Szauna, wellness fürdők

Friss trombózis után fél évvel lehet először szaunázni!. A fürdők vízhőmérséklete ne haladja meg a 35 C0-ot! És a vízben max. 30-35 percet tartózkodjon, akinek a közelmúltban trombózisa volt.

Olvasd el ezt is!

Figyelj oda! – Ez történik a trombózis után

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.