Mikor tör ránk a köhögés? – Ez lehet a bajunk

Jellemző lehet egy napszakban, de szituáció is kiválthatja

Előfordul, hogy nem vagyunk megfázva, valamilyen okból azonban mégis jellemző nálunk a köhögés. Nem árt átgondolni, mikor is köhögünk pontosan, mely időszakokban a nap folyamán. Vagy esetleg egy adott helyzet váltja ki?

A köhögés nem meglepő, amennyiben nátha, influenza gyötör bennünket, vagy tüdőgyulladásunk van. Ugyanakkor, ha a köhögés mögött látszólag nem áll ilyen jellegű betegség, nem árt utánanéznünk, mi okozhatja ezt a zavaró problémát. Létezik ugyanis tipikusan reggeli, nappali, esti köhögés. Sőt, olyan is, amely csak bizonyos helyzetekben jön elő.

Lássuk, melyik mit jelenthet!

Reggel

Amennyiben a köhögés reggel fordul elő, bőséges, sárgás-zöld köpettel jár, amely igen kellemetlen szagú, lehetséges, hogy hörgőtágulattól szenvedünk. A köpet idővel komolyan zavaróvá válhat.

Fotó: 123rf.com

Ha hosszú időn át fennáll a száraz vagy szintén köpetet is produkáló köhögés, gyanakodhatunk a COPD-re (Chronic Obstuctive Pulmonary Disease – obstruktív, légzési nehezítettséggel járó bronchitis-emphysema). A kezelés hanyagolása esetén később már nemcsak reggel, hanem a nap folyamán is folytatódik a köhögés. Szintén reggel, vagy inkább hajnalban fordul elő a dohányzásból adódó köhögés – mivel a légút nyálkahártyái irritáltak.

Nappal

Ha napközben fordul elő, akkkor asztma gyanúja merülhet fel. Az ő köhögésük száraz, de nyúlós köpettel járhat a roham végén. Az asztmás azonban nehezen is lélegzik és légzése sípolásra emlékeztet. Bármikor jelentkezhet napközben a gyötrő, rohamokban előjövő, szárazon vagy véres köpettel, ha esetleg daganat áll a háttérben. A tüdő- és a gégerák kiválthatja ezt. Lehet szó mellhártyagyulladásról is, melynek tünete a lélegzetvétellel jelentkező, szúró érzés és fájdalom. Ilyenkor a páciens főleg állva köhög, fekve nem.

Nappal előfordulhat köhögés akkor is, ha az illető magas vérnyomásra ACE-gátló gyógyszer szed, s a köhécselés ingere mellékhatásként jelentkezik. Ugyanígy a reflux esetén is ingerköhögésről beszélhetünk, a gyomorból a garatig visszajutó sav miatt. A köhögés jellemző lehet evés közben is, nyelőcsőtágulat eseténAkkor is köhöghet az ember, ha ideges, feszült. Gyakori, hogy a krákogással beszéd közben vagy előtt valaki zavarát igyekszik takargatni.

tbc

Este

A főként este jelentkező köhögési inger többnyire gyermekeknél gyakori. Főleg éjjel figyelhető meg, a köhögés ugatásszerű. Ilyenkor pszeudo-kruppra lehet gyanakodni, mellyel fontos azonnal orvoshoz fordulni – ugyanis akár életveszélybe is sodorhatja az embert. Ha éjjel habos, bőséges köpettel köhögünk, s hozzá fekvés közben nehézlégzés is jelentkezik, szívelégtelenség állhat a háttérben.

Az éjszakai köhögés ugyanakkor egyértelműen jellemző felső légúti fertőzések alkalmával. Ilyen a légcsőhurut, a gégegyulladás, mellhártyagyulladás, vagy az arcüreg-gyulladás. Refluxbetegségre is utalhat azonban a kitartó éjjeli köhögés – egyiktől sem lehet rendesen aludni, ezért a helyzet mielőbb kezelést kíván!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.