Megelőzni nem lehet, de kevésbé feltűnővé tehető a vitiligo

A vitiligo egy olyan krónikus állapot, amelynek kapcsán a bőr egyes részei depigmentálódnak, vagyis elvesztik a színüket.

Sokan elfogadóan állnak a fehér foltokhoz, ma már a modellvilágban is találkozhatunk vitiligós emberekkel, másoknál azonban akár önértékelési problémákat is okozhat ez az látható „másság”. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy csökkenthető a különbség a pigmentált bőrfelület és a fehér foltok közt.

Mi okozza a vitiligót?

vitiligóegy autoimmun betegségként azonosított állapot, amelyre a National Institute of Health felmérése szerint igaz, hogy az érintettek 15-25 %-a más autoimmun kórképben is érintett, mint például rheumatoid arthritis, 1-es típusú cukorbetegség, pikkelysömör.
Az autoimmun betegségek hatásmechanizmusa itt úgy érvényesül, hogy az immunrendszer ebben az esetben az egészséges melanocitákat támadja meg, azokat a sejteket, amelyek a bőr színéért felelősek. Nagyon gyakran felfedezhető genetikai hajlam a háttérben, néhányan egy komolyabb napégés vagy sérülés után számolnak be erről a jelenségről, míg mások egy őket ért, súlyos testi vagy lelki trauma után fedezik fel a kifehéredett foltokat.
– A szembetűnő jelenség nem csak az általa okozott önértékelési problémák miatt zavaró, de azért is, mert a melanin fontos szerepet játszik az UV-sugarak elleni védekezésben is, tehát hiányában védtelenek vagyunk az erős sugárzással szemben. Ezért a vitiligós bőrfelületek könnyebben leégnek, így ilyen bőrprobléma esetén a legkomolyabb bőrvédelemre van szükség, ami csak elérhető. Nem csak az erős napsugárzást, de a szoláriumot is ajánlatos elkerülni, valamint pigmentációra gyakorolt negatív hatása miatt a tetoválás is kerülendő.
Vitiligó esetén éppen az érintett területek védtelensége miatt kiemelten fontos az évenkénti anyajegyszűrés – ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.
Mivel genetikailag meghatározott hajlamon alapuló autoimmun betegségről van szó, megelőzésre sajnos nincs lehetőség, de a terület növekedése ellen lehet tenni, valamint a foltok és a normál bőrszín közti különbség is csökkenthető.

Foto:pixabay.com

Hogyan csökkenthető a bőrszínbeli eltérés?

Nem minden vitiligós keresi a kezelés lehetőségeit, hiszen sokakat sem a kisebb, sem a nagyobb, akár egy jelentős bőrfelületen mutatkozó foltok nem zavarnak igazán, megtanulnak együtt élni a jelenséggel. Sokan alkalmaznak camuflage-t, vagyis egy speciális sminket, aminek a használata erre specializálódott kozmetikusoktól is elsajátítható. Elérhetők kifejezetten vitiligósoknak kifejlesztett, gyógyszertárban kapható camuflage-ok, amelyeket az ép bőr színének megfelelően lehet kiválasztani. Mindazonáltal ha nagyon zavaró a probléma, meg lehet próbálkozni különböző kezelései módszerekkel.

  • Szteroid készítmények

Egyes esetekben jó eredmények érhetők el helyi szteroid tartalmú és ún. kalcineurin gátló krémek alkalmazásával, főleg ha ezeket UV fénnyel kombináljuk. (Sokszor önállóan is használatos az ún. szűkspektrumú UVB fényterápia.) Ugyanakkor az erős szteroidok nem minden területen alkalmazhatók, és lehetséges mellékhatásokkal (a bőr kiszáradása, elvékonyodása) is számolni kell – így ezek a kezelések csak rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés mellett alkalmazhatók. Felmérések szerint a használók 45%-a a fehér foltok sötétedéséről számolt be.

  • PUVA fényterápia

Segítséget jelenthet az PUVA fényterápia, melyet kis kiterjedés esetén lehet az érintett területen alkalmazni, de nagy területek esetén is elérhető fénykabin formájában.  Az AAD (American Academy of Dermatology) szerint a PUVA terápia kevésbé alkalmas a kéz és a lábfejek kezelésére, de 50-75 %-ban képes az eredeti színhez hasonlót visszaállítani az arcon, a törzsön, a felkarom, és a combokon. 

  • Megoldások súlyos esetekben

A nagy kiterjedésű fehér foltok esetén merülhet fel az ún. „depigmentáció”, amely során a normál bőr színét fehérítik ki hidroquinone származékokkal, illetve lézerrel. Ez azonban egy visszafordíthatatlan folyamat, melynek számos mellékhatása lehet – egyelőre hazánkban nem is elérhető. Végső soron, kivételes esetben szóba jöhet a sebészi megoldás is, amikor normál bőrt vagy bőrrészleteket ültetnek a vitiligós területre.

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy valóban okozhatja-e  a stressz a vitiligonak nevezett bőrelváltozást.

A stressz az oka a vitiligonak?

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.