Jót tesz az egészségnek, ha növeljük a pszichológiai tőkénket

Idén is elkészült Magyarország boldogságtérképe. Az idei kutatásból kiderült, hogy a nők sokkal boldogabbak, mint a férfiak. Szakértők szerint a flow-élmény által átitatott tevékenység a karantén idején erősítheti az immunrendszerünket.

Idén is elkészült Magyarország boldogságtérképe az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pozitív Pszichológia Kutatócsoportjának irányításával. Bagdy Bella személyiségfejlesztő tréner és Oláh Attila, az ELTE professzora arra volt kíváncsi, hogy mi váltja ki az elégedettséget, a boldogságérzést az emberekből.

Idén Közép-Magyarország lakossága volt a legboldogabb, illetve a legboldogabb város címet Székesfehérvár nyerte el – mondta Oláh Attila a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A nők boldogabbak, mint a férfiak

Hozzátette, a kutatás rámutatott, hogy a nők boldogabbak, mint a férfiak. Ennek több magyarázata is van, egyrészt a nők

sokkal empatikusabbak, intenzívebb érzelmi életet élnek,

szélesebb skálán kommunikálják az átélt érzelmeiket, többet molyosognak. Emellett a nők a gyermekük, a partnerük sikerére is büszkék, és az újabb vizsgálati eredmények azt bizonyítják, hogy különböző genetikai tényezők is meghatározzák a boldogság megélését a nőknél.

A boldogság a pszichológiai immunitás erősítésében

Oláh Attila kiemelte, a boldogságnak nagy szerepe van a pszichológiai immunitás erősítésében. A boldogságkutatás fontos indikátor arra nézve, hogy megtörténik-e a gazdasági fejlődés eredményeinek boldogsággá konvertálása.

Magyarországon a gazdasági gyarapodás egyértelmű, tavaly is közel ötszázalékos volt a GDP növekedése” – mondta Oláh Attila, és hozzátette, az állam feladata az, hogy mindenkinek lehetőséget teremtsen a jólétre. Ha növekszik a boldogságszint, akkor arra lehet következtetni, hogy

olyan intézkedések születnek, amelyek elősegítik a jólét növekedését.

Az idei kutatásból kiderül, hogy a társas gondoskodásban, az egymással való törődésben, az adakozásban és a nagylelkűségben fejlődés mutatkozott, ami növelte az ország lakóinak boldogságát is.

Arra is felhívta a figyelmet Oláh Attila, hogy az említett boldogságkiváltó tényezők a következő periódusban tovább növekedhetnek, hiszen a koronavírus-járvány idején fontos, hogy gondoskodjunk szeretteinkről, fejlődjünk nagylelkűségben. A pszichológiai  immunrendszer erősítése hozzájárulhat az egyes egyének boldogulásához.

Egy másik fontos boldogságnövelő tevékenység a flow-élmény elérése, vagyis a teljes elmerülés egy adott cselekvésben. „Azt is mondhatnánk a flow-élmény által átitatott tevékenység lehet a vírus ellenszere, hiszen a karantén idején úgy is erősíthetjük immunrendszerünket, ha olyan tevékenységeket végzünk, amellyel a pszichológiai tőkénket növelni tudjuk” – mondta Oláh Attila.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.