Izgultam, hogy elveszthetem a látásom

Sztarenki Dórit mostanában a Mellékhatás című televíziós sorozat főszereplőjeként és a Made in Karantén RTL Klub tehetségkutató zsűritagjaként láthatjuk. A szabadúszó színésznő a Centrál Színházban és a Rózsavölgyiben is játszik rendszeresen. Az elmúlt időszakban szerepelt a Terápia című HBO sorozatban, valamint az 1945 és a Martfűi rém című mozifilmekben.
 
 
 
A színészet mellett a főzésben is profi, hiszen 2019-ben megnyerte az RTL Klub Konyhafőnök VIP című műsort. Dóri életébe nem csak a járvány hozott változást az utóbbi időben, ma már más szemmel tekint a világra…
Előadóművészként mindig új és új karaktert kell eljátszania, amelyekhez nem mindig passzol, ha valaki szemüveges. Dóri is szembesült ezzel a problémával szerepei kapcsán. “Elég régóta volt szemüvegem és kontaktlencsém. Utóbbi úgy 5-6 éve. A forgatásokon, illetve a színházban is kontaktlencsét kell viselnem, mert a szemüvegem nem illett a karakterhez. Azonban egyre többször fordult elő, hogy elfáradt a szemem, kiszáradt, bevörösödött. Volt, hogy szúrt a kontaktlencse, ki kellett venni, be kellett tenni… Ha anélkül voltam, akkor megfájdult a fejem… Ez az egész kezdett már macera lenni, végül eljutottam odáig, hogy ideje lenne kezdeni valamit a problémával” – meséli Dóri. 
 
 
 
A legjobb kezekben
 
„Az astigmia cilinderes szemüveggel korrigálható. Ez ugyanolyan fénytörési hiba, mint a rövidlátás vagy a távollátás és természetesen lézerrel operálható” – magyarázza Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. „Dóri esetében mind a két szemen 2 cilinder dioptria hibát találtunk. A látásjavító beavatkozást egy nagyon precíz német lézerrel végeztük, amely a kezelés során folyamatosan követi a szem mikromozgásait, így rendkívül jó látásélményről számolnak be a páciensek a lézeres szemműtét után” – mondja a szakorvos. Bár Dóri tudta, hogy a legjobb kezekben lesz, mégis volt benne egy kis félelem a műtéttel kapcsolatban. A legjobban attól tartott, hogy rosszabb lesz a szeme, vagy akár a látását is elveszítheti. Nagymihály doktorral folytatott konzultáció azonban megnyugtatta, hogy ilyen komplikáció nem fordulhat elő.

Ma már csak emlék…
 
Végül az orvos megnyugtató szavai ellenére sem indult zökkenőmentesen a műtét napja, ugyanis a színésznő a műtét reggelére lebetegedett, ami meghiúsította a látásjavító kezelést. “A második alkalommal, ami egy héttel később volt, próbáltam tudatosan nem izgulni. Ez egész jól ment, egészen addig, amíg be nem mentem a rendelőbe, és el nem kezdtük az érzéstelenítést. Bevallom, utána már kicsit izgultam. De végül olyan meglepően gyorsan és könnyen ment az egész, hogy nagyon jó érzéssel jöttem ki. Közvetlenül a műtét után már viszonylag jól láttam, csak egy enyhe homály volt a szemem előtt. Összességében ez nem volt zavaró és nem is fájt semmi. Elmentem ebédelni, utána hazamentem, pihentem egy órát és simán levittem a kutyákat sétálni. Egyedül az autók erős fénye zavart. Másnap reggeltől kiélesedett a kép és már semmi zavaró dolog nem volt, simán elvezettem a kontroll vizsgálatra. Ez már fél éve volt és olyan jó, hogy azóta nem kell bajlódnom a kontaktlencsével sem a színházban, sem a forgatáson. Nem kell észben tartanom, hogy vigyem magammal a folyadékot, hol a tartó, vagy azon aggódni, hogy elszakadt az utolsó lencsém, hogy fogok így dolgozni, látom-e a partnert a színpad másik végében. Borzasztóan megkönnyíti a létezést a jó látás és a munkában is plusz magabiztosságot ad” – meséli Sztarenki Dóri.
 
Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Fotó: Budai Szemészeti Központ

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.