Igen, létezik olyan, hogy telefonfüggőség – ezek a jelei, és a leszokás módszerei

Az emberek gyakorlatilag összeolvadtak a telefonjukkal. A kutatások az okostelefonok túlzott használatát fizikai és mentális egészségügyi problémák széles skálájával hozzák összefüggésbe, beleértve a fáradtságot, depressziót és a szorongást.

Ráadásul a készülékek elvonják a figyelmet vezetés és sétálás közben. Íme, mit kell tudni az telefonfüggőség jeleiről, egészségügyi következményeiről és a leghatékonyabb módszerekről, hogy túllépjen rajta.

 

A telefonhoz való állandó ragaszkodást a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (DSM-5) még nem ismeri el függőségként, bár a köznyelvben használják a kifejezést. A terület számos szakértője ehelyett a „problémás okostelefon-használat” kifejezést használja – írta honlapján a Time.

 

Márka és telefonrajongó. Az Apple az  iPhone 14 Pro Max  készülékét mutatja be a nagyközönségnek, az Egyesült Államokban az Apple Parkban,  Kupertinóban, Kaliforniában, 2022, szeptember hetedikén. EPA/JOHN G. MABANGLO (képünk illusztráció)

 

A problémás alatt azt értjük, hogy az okostelefon-használat zavarja az élet különböző területeit. Zavarhatja a koncentrációt. Lehet, hogy magányosabbnak érzi magát, amikor a telefonját használja. Lehet, hogy rosszabbul alszik, mert sokáig fennmarad a telefonját görgetve” – mondta Jay Olson, a McGill Egyetem pszichológia posztdoktora, aki a témát kutatta.

Az alábbi kérdésekre adott „igen” válaszok jelezhetik a problémát:

 • Kihagyja a tervezett munkát az okostelefon-használat miatt?

 • Türelmetlennek és stresszesnek érzi magát, ha nem tartja kezében a telefonját?

 • Folyamatosan ellenőrzi a telefonját, nehogy lemaradjon arról, mi történik az olyan közösségi felületeken, mint a Twitter vagy az Instagram?

 • Mondják önnek az emberek, hogy túl sokat használja az okostelefonját?

 • Elveszti a fonalat, hogy mennyi ideje használja a készüléket?

„A telefonok nem eleve jók vagy rosszak. A készülékeink rengeteg fontos funkciót látnak el, mint például a kapcsolattartás, amely jótékony hatással lehet az egészségünkre. De káros következményekkel járhat, ha képtelenek vagyunk elszakadni a képernyőtől” – fejtette ki Jason Nagata, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyászatának adjunktusa.

Fotó: pexels.com

 

Az egyik legnagyobb probléma az alváshoz kapcsolódik.

A kutatók megállapították, hogy a túlzott okostelefon-használat összefügg a rövidebb és rosszabb minőségű alvással. „A kék fény elnyomhatja a melatonint, amely segítené az elalvást” – fogalmazott Nagata.

Fotó: pexels.com

 

Ráadásul az effajta függőség elveheti az időt az egészségesebb tevékenységektől, mint amilyen a testmozgás. Evési zavarokat is okozhat, különösen a tizenévesek körében. Egy 2022-es elemzés szerint a túl sok telefonhasználat a gyerekeknél dacos, ellenséges viselkedéshez vezethet.

Számtalan következménye lehet a mentális egészségre nézve is. Súlyosabbá teheti a kialakult szorongás, stresszhez és depresszióhoz vezethet, sőt összefügghet az öngyilkosság gondolatával vagy akár az öngyilkossági kísérletekkel is.

Mi a megoldás?

 • Csoportosítsa az értesítéseket, hogy egyszerre érkezzenek, akár óránként, akár ritkábban. Így kevésbé valószínű, hogy kézbe veszi a telefonját. Ez csökkentheti a stresszt.

 • Tegye kevésbé elérhetővé a telefonját. Az egyik legjobb módja az elszakadásnak, ha fizikai távolságot tart az eszköztől. Például a háta mögé is teheti, arccal lefelé. Alvás közben különösen hasznos stratégia a telefon másik szobában hagyni.

 • Rejtse el a közösségi média alkalmazásokat. Húzza az összes közösségi és e-mail alkalmazást egy mappába, amely nem jelenik meg a kezdőképernyőn, így némi munkába kerül a megnyitásuk.

 • Nehezítse meg a telefonja feloldását. A kényelmes, gyors arcfelismerés (Face ID) helyett használjon olyan jelszót, amelyet kézzel kell beírnia.

 • Készítsen listát. Mielőtt felvenné a telefont, készítsen listát arról, hogy pontosan mit szeretne elérni a telefon használatával.

 • Állítsa a telefon képernyőjét szürke üzemmódra. Ez valóban segíthet csökkenteni a képernyő nézésére fordított időt és a szorongást.

 • Válassza a régi technológiát.

 

Ezt tedd, ezt meg felejtsd el: így tartsd tisztán és bacimentesen a telefonod!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.