Hatékony fájdalomcsillapítás emlékekkel

Legközelebb, amikor fájdalmat érez, érdemes kihagynia a fájdalomcsillapítót, és inkább egy régi fényképet előkeresni.

A JNeurosci folyóiratban megjelent új kutatás szerint a nosztalgia – a múlt utáni vágyakozás szentimentális érzése – csökkentheti a fájdalomérzetet.
A Kínai Tudományos Akadémia és a Liaoning Normal University kutatói arra kérték a vizsgálat résztvevőit, hogy értékeljék a hőstimuláció okozta fájdalom szintjét, miközben nosztalgikus – régi rajzfilmeket, gyermekkori játékokat vagy retro édességeket ábrázoló – képeket néztek, összehasonlítva a modernebb képekkel. A feladatok során egy MRI-készülék is vizsgálta a 34 résztvevőt.

Foto:123rf.comA kutatók megállapították, hogy a gyermekkori emlékeket kiváltó képek nézegetése összefügg a résztvevők enyhébb fájdalomérzetével.
“Ahelyett, hogy megszüntetnék vagy csökkentenék a (kellemetlen) ingereket, az emberek a nosztalgia segítségével átkeretezhetik fájdalmas élményeiket” – mondta Joe Yazhuo Kong, a tanulmány egyik szerzője.
“A nosztalgia egy túlnyomórészt pozitív érzelem, amelyet az emberek könnyen előhívhatnak az életükből. Például boldognak és békésnek érezhetik magukat, amikor a családjukkal vagy barátaikkal készült képeiket nézegetik”.
Már régebbi tanulmányok is bizonyították a nosztalgia pszichológiai és érzelmi előnyeit. A Frontiers in Psychology című folyóiratban megjelent egyik tanulmány például már kimutatta, hogy a nosztalgia – amelyet egy írásos feladattal hívtak elő – csökkentette a fájdalom intenzitásának érzékelését a krónikus fájdalomtól szenvedő emberek körében. További kutatások pedig azt találták, hogy a nosztalgikus gondolatokat követően az emberek fájdalomtűrő képessége megnőtt.

Tekintettel arra, hogy az MRI-vizsgálatok pszichológiai kutatásokhoz való felhasználása ritka és költséges is, ezért egyelőre még nem sokat tudunk a nosztalgia pozitív hatásainak mögöttes biológiai mechanizmusairól.
“A nosztalgia által kiváltott fájdalomcsillapítás folyamata során a talamusz döntő szerepet játszik” – mondta Kong a CNN-nek.
A talamusz, amelyet gyakran az agy reléállomásaként írnak le, felelős az érzékszervi információk és a motoros jelek továbbításáért az agykéreg felé. Az új tanulmány kimutatta, hogy a talamusz integrálja ezt a “nosztalgikus információt”, és olyan fájdalomválaszt vált ki, amely jobban kontrollált. A nosztalgikus fotók megtekintése az agy két, fájdalommal kapcsolatos területén is csökkentette az aktivitást.

Ezért felejtjük el reggelre az álmainkat, és pár trükk, hogy emlékezzünk rájuk

 És nem csak a régi fényképek vezethetnek pozitív reakciókhoz a nosztalgia miatt – a zene, a filmek vagy bizonyos történetek is kiválthatják ezeket. Ugyanígy a szagok, például a parfümök, vagy bizonyos ételek íze, például a gyermekkori édességek vagy az otthonra emlékeztető sütemények.

Foto:123rf.com


Mindezek a nosztalgiát előhívó dolgok hasznosnak bizonyulhatnak a jövőben, mert olcsó, könnyen hozzáférhető fájdalomcsillapítást biztosítanak az emberek számára.
Cox és Julie Swets, a Texasi Keresztény Egyetem doktorjelöltje azzal kapcsolatos kutatásokon is dolgozik, hogy a nosztalgia hogyan használható erőforrásként a párkapcsolatokban a konfliktusok kezelésére és a partnerek közötti elégedettség növelésére.
A nosztalgia fájdalomcsillapításra való felhasználása nem biztos, hogy mindenki számára általános megoldás. Korábbi tanulmányok rávilágítanak arra is, hogy a nosztalgia egy személyes érzelmi élmény, amelynek gyakorisága és intenzitása változó.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.