Használt divat

Újabban nagy népszerűségnek örvendenek a a divatbutikok pénztárcakímélő változatai, a köznyelven ,,turi”-ként elhíresült használt ruha boltok.

A nők 99%-a, a férfiaknak pedig szintén a többsége gyakorlatilag rajong a divatért, és valamilyen belső késztetéstől fogva igyekszünk minél változatosabb ruhatárat kialakítani. Sajnos a kirakatokban lévő jó minőségű, márkás ruhákra – amik már-már egy vagyonba kerülnek – nem mindig van pénzünk. Senki sem költi szívesen a fizetése felét egy nadrágra, akármilyen szívdobogtató legyen is.

A jó hír, hogy a kevésbé tehetősek számára sincs minden veszve, és nem szorulnak szükségképpen a Kelet-Ázsiából érkező párszor használatos ruhákra. Angliából indult útjára a ruhánknak ez a fajta ,,újrahasznosítása" a mára már ismerősen csengő ,,second hand", azaz használt ruha üzlet formájában.

Ez egy roppant költségtakarékos módja a trendi, és egyben egyedi öltözködésnek, ugyanis amit ilyen üzletekben vásárolunk az nagy valószínűséggel nem fog velünk szemben jönni az utcán. Ugyanakkor a turik között is van különbség: vannak az úgynevezett kilós-, illetve a vállfás turkálók.

ruha2

A kilós általában úgy működik, hogy hatalmas tárolókban vannak felhalmozva a ruhák, amelyben szó szerint kedvünkre turkálhatunk a megfelelő darab után. Itt érdemes megjegyezni, hogy aki allergiás a porra, annak nem árt felszerelkeznie papírzsebkendővel, vagy egy orvosi maszkot húznia, mert bár a ruhák magas hőfokon fertőtlenítve érkeznek a boltba, a kutakodás útján felvert por mégis allergiás tüneteket válthat ki!

A vállfás turikban már valójában jobb minőségű, gyakran vadonatúj ruhákat találhatunk (állítólag ha egy angol boltban leesik egy ruha, azt már nem teszik vissza a helyére, hanem jöhet hozzánk, és valóban gyakran láthatjuk még az eredeti címkét lógni egy-egy hibátlan ruhadarabon).

Ezek a boltok szinte semmiben sem különböznek a butikoktól, egyre elitebb külsőt is öltenek, néhol kifejezetten exkluzív környezetben válogathatunk, csupán a hatalmas ,,angol ruha", ,,holland ruha" felirat, és a nevetségesen alacsony árak utalnak a ,,másodkéz" jellegre.

ruha2

Ha elég szemfülesek vagyunk, olykor még egy-egy nagy designertől származó gyöngyszemet is kifoghatunk, úgy mint egy csinos kis Dior retikül, vagy egy vagány DKNY nadrág. Nem is csoda, hogy a vásárlás ezen formája a hírességek között is közkedvelt hobbi, gondoljunk csak a Szex és New York Carrie-jére, aki örömmámorban úszott, amikor fillérekért jutott hozzá nagymenők ruháihoz.

Ez persze nem csak a filmekben van így, több celeb is nyilatkozta (pl. Christina Aguilera), hogy szívesen jár turizni. Fontos tudnivaló, hogy mielőtt elkezdjük hordani újdonsült kedvencünket, mindenképp mossuk ki, és amennyiben a boltban ezt elmulasztottuk volna, alaposan vizsgáljuk meg, nincs e rajta valami hiba!

Bár valóban nagyüzemi fertőtlenítésen esnek át, a biztonság kedvéért nem árt, ha magunk is kitisztítjuk, hogy véletlenül se legyen ebből kellemetlenség, illetve a fertőtlenítőszer nehogy irritálja bőrünket! Ha betartjuk ezt az apró biztonsági előírást, biztos hogy elégedetten fogjuk hordani egyedülálló ruháinkat, és potom áron viselhetjük magunkon a márkás termékeket!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.