Női testek divatdiktátorai

A gömbölyded szexszimbólumoktól a műcicis csontkollekciókig. Hogyan alakult a női alakok divatja és mi a trend ma?

Talán a híres férfimagazinok címlapján szereplő hölgyeket kellene sorra venni ahhoz, hogy észrevegyük, mennyit változott az ideálisnak vélt női alak az utóbbi évtizedek alatt. Ha még a bujaság effajta eszközei előtti időket is megvizsgáljunk, egészen a fűzők által gúzsba kötött hölgyekig, szintén elkerekedhet a szemünk. Nem csak a kor, de az éppen aktuális divat is megszabta, mi számít szépnek, ha a nők testéről van szó.

A filmipar szexszimbólumai

A mozi számtalan rajongót és egyre nagyobb teret szerzett magának. A filmipar átalakulásával és Hollywood létrejöttével a hétköznapi emberek az énekesek mellett új bálványokat isteníthettek. Sophia Loren, Gina Lollobrigida és természetesen Marilyn Monroe koruk szexszimbólumaivá váltak, megtestesítve így a tökéletes női formát.

photo340

A gömbölyded idomok a kihívó ruhák mögé rejtve könnyedén keltették fel a férfiak vágyait. Mentségükre szóljon, hogy genetikailag kódolt a kerek formák iránti vonzódás, ami számukra a termékenység jele. Ez a fajta eszmény a kóros soványság mellett napjainkban is hódít. Csupán a természetesség veszett oda és váltotta fel azt a szilikon, illetve a botox.

Eközben a divatvilág sem tétlenkedett

Míg a filmipar vadító szépségeket, addig a divatvilág szupermodelleket keltett életre. Az így előtérbe kerülő női formák közel sem egyeztek meg a vászonról visszaköszönő, vagy az utcán sétáló hölgyek külsejével. Legjobb példa a 60-as évek keresett modellje, Twiggy, aki hatalmas szemeivel és vézna alkatával uralta a kifutókat.

twiggy

A sorban őt követő és világhírnévre szert tevő modellek alkata sem sokban különbözött. Az arc, bőrszín és hajviselet között ugyan találunk eltéréseket és meghatározhatjuk az éppen uralkodó trendet. Viszont ha az alakokat vizsgáljuk, csupán az egyre csökkenő testzsír aránya fedezhető fel. Manapság visszhangzik a média a modellek önmagukat sanyargató életvitelétől, mégis sok fiatal számára követendő mintát jelentenek.

Utolérhetetlen divat

Mára a folyamatosan fejlődő technikának és orvostudománynak köszönhetően Barbie baba alakkal rendelkező, természetes úton megvalósíthatatlan arányokkal ellátott hölgyek jelentik az ideált. Ez az eltorzult tükör számos civilizációs betegség és őrült fogyókúra trendek kifejlődéséhez vezetett. Bár valahol agyunk mélyén tisztában vagyunk vele, hogy a magazinokból és filmvászonról visszamosolygó formák csupán ügyes kezű orvosok és a photoshop csínját-bínját ismerő szakemberek gondos munkájának eredménye, mégsem vagyunk képesek elfogadni önmagunkat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.