Divat tippek múmiáktól?

Már az ókori egyiptomiak is zselézték a hajukat, hogy megzabolázzák rakoncátlan fürtjeiket, napjaink hírességei pedig hasonló frizurát hordanak – Rihanna és Marylin Monroe is ezt a divatot követte!

Speciális, olaj-alapú krémet használtak az ókori egyiptomiak, hogy a rakoncátlan hajfürtjeiket a helyükön tartsák – derült ki a múmiák vizsgálata alapján. A zselét rövid és hosszú hajra egyaránt használták, a göndör hajszálakat csipesszel szorították össze, sőt, még a hajhosszabbítást is rendszeresen használták, a ma is ismert fonásos technika egy ősibb változatával.

A frizuráról természetesen a halál beállta után is gondoskodtak, hogy a túlvilágra megfelelő külsővel léphessen be az elhunyt. Bizonyos részleteket persze már eddig is tudni lehetett az ókoriak divatirányzatairól, de ennyire részletesen még sosem vizsgálták meg a hajviseletet.

A Manchasteri Egyetem régészei most összesen 18, négy és 58 év közti férfi és női múmiát tanulmányoztak, ez alapján fedezték fel a fodrászati nyomokat. Arra is fény derült az elektronmikroszkópos vizsgálatok során, hogy a haj egyáltalán nem tartalmazott sem gyantát, sem a balzsamozáshoz használatos egyéb anyagokat, ami arra enged következtetni, hogy a hajat még a mumifikálás folyamata közben is külön eljárással igyekeztek tartósítani

shutterstock_60021193

"A különleges zsírsav-származék, amit az ókoriak használtak, pont olyan, mint a ma használatos zselé. A hasonlóság csodálatos! Tudtuk a sírokban lévő festményekből, hogy az emberek gyakran kúpot formáztak a hajukból, ebből sejteni lehetett, hogy zsírt és illatosított gyantát használtak, de most kiderült, egészen más összetétele volt, mint amire eddig gondoltunk" – mondta el a 29 éves Dr. Natalie McCreesh, a kutatás vezetője.

"Az egyik múmiának rövidebb haja volt, és még viccelődtünk is, mert pont úgy nézett ki, mint Marylin Monroe. Mások hosszabb hajat viseltek, és egy kissé göndör volt, pont, mint Rihannának. Néhány fiatal férfi a haját elválasztotta és lesimította a szálakat" – mesélte a kutató.

A múmiák közül viszont csak kilencnek maradt meg olyan mértékben a haja, hogy abból értékelhető következtetéseket lehetett levonni, a többieké vagy teljesen elporladt, vagy eleve nem is volt hajuk. Bizonyos körökben divat volt a kopaszra borotvált fej, és előszeretettel hordtak parókát, főleg a nemesek és a bordélyházakban élő nők, így ez nagyon is érthető, hogy nem minden holttesten találtak hajmaradványokat.

"Mivel néhány múmia haja a maga természetességében megmaradt, úgy véljük, ezeket a szereket életükben is használták, nemcsak a mumifikáláskor" – árulta el Dr. McCreesh. Most azt próbálják kideríteni, hogy egészen pontosan hogyan készítették a különleges hajápoló szereket, talán a receptet a mai szépségiparban is eredményesen használhatják fel.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.