Férgekben a fiatalság

Egy San Franciscoban elvégzett kutatás szerint az öregedés elleni küzdelem egyik kulcsa a hengeresférgekben rejtőzhet.

A fiatalság lehetséges titka

Cynthia Kenyon biokémikus és csapata a Hillblom Öregedésbiológiai Központból sikeresen hosszabbították meg hatszorosára a hengeresférgek élettartamát, egy olyan gén módosításával, mely az emberekben is megtalálható.

Az aprócska féreg kivételesen rövid ideig él csak. Tíznaposan már idősnek számít, két héten belül pedig el is pusztul. Kenyon csapata lelassította az állatok öregedési folyamatát, így akár 84 napig is eléltek, ami emberi léptékben mérve 480 évnek felel meg. „Olyat láttunk, amiről azt hittük, lehetetlen. Ezeknek a férgeknek már rég halottnak kellene lenniük. Mégis élnek, mozognak, és még jó karban vannak” – lelkendezett Kenyon.

kutatas

Az eljárás során a daf-2 gén DNS-ét módosították. Ez az emberekben is megtalálható, és akik elérik a százéves kort, azoknál általában mutáció jelentkezik ezen a génen. Erről számolt be Kenyon az Edinburghben megrendezett Technológia, Szórakoztatás és Tervezés (TED) konferencián. A daf-2 gén variációi segíthetnek megmagyarázni, hogy miért annyira változatos az egyes fajok átlagos élettartama. Kenyon becslései szerint a kutatás eredményeképpen 10 éven belül rendelkezésre állhatnak a fiatalságot megőrző gyógyszerek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index