Fájdalom ellen: Zene!

Egy felmérés szerint a zene képes elterelni a szorongásos betegségekkel küzdők figyelmét a fizikai fájdalomról.

A Utah Egyetem Fájdalom-Kutató Központjának munkatársai a zene fájdalomcsillapító hatását vizsgálták

143 önkéntesen. A jelentkezőket megkérték, próbálják meg a lejátszott zene dallamát figyelmesen követni, miközben ujjbegyeiket apró, enyhén fájdalmas elektromos impulzusokkal ingerlik.

A Journal of Pain című szaklapban megjelent kutatás adatai szerint a fájdalomérzet a zenehallgatásos feladat összetettségének növekedésével csökkent. A tudósok szerint a zenei feladat olyan érzelmeket váltott ki és annyira lefoglalta az önkéntesek agyát, hogy a fájdalmat már szinte nem is érzékelték.

zene

A leginkább feszült önkéntesek tudták magukat legjobban átadni a zenei feladatnak – olvasható a cikkben. Szakértők szerint az enyhe szorongás csökkenti a betegek koncentrációját, így a feladatra való odafigyelését is.

“A feszült, súlyos szorongásos betegségekkel küzdők esetében a különböző szabadidőd tevékenységek, például a zenehallgatás, segíthetnek csökkenteni a szorongással együtt járó kellemetlen fizikai tüneteket” – írják a kutatók. “Az egyéni személyiségjegyeket természetesen mindenkor figyelembe kell venni a zeneterápia alkalmazása esetén.”

Forrás: MTI