Ezért fontos hogy pozitívan lássuk a világot

A University College London legújabb kutatási eredményei szerint megemelkedhet a demencia kialakulásának kockázata azoknál, akiknek gondolkodásában hosszú időn keresztül, makacsul jelen vannak negatív tartalmak.

Az eredmények szerint azonban az úgynevezett repetitív (ismétlődő) negatív gondolatoknak igen jelentős időtartamon keresztül kellett jellemzőnek lenniük valakinél ahhoz, hogy a demencia kockázatának növekedése megmutatkozzon – figyelmezetettt Dr. Natalie Merchant pszichiáter, a kutatócsoport vezetője. Ezekben az esetekben azonban valóban megjelentek az agyban a többek között az Alzheimer-kórra jellemző fehérjelerakódások.

Összesen 292 személynél vizsgálták a jelenséget, két éven keresztül követve az 55 év feletti résztvevők állapotát.

Az adatok arra mutattak rá, hogy azoknál az időseknél, akiket a repetitív negatív gondolatok magas aránya jellemzett, később magasabbnak mutatkozott a szellemi hanyatlás és gyakrabban mutattak ki náluk fehérjelerakódásokat.  Ezzel szemben a depresszióban vagy szorongásos zavarban szenvedőknél csak szellemi hanyatlást lehetett megállapítani, az agyukban nem jelentek meg a plakkok.

Mindennek azért is igen nagy a jelentősége, mert a kutatók szerint ez a repetitív negatív gondolkodás lehet az oka annak, hogy a depresszió és a szorongás növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát – karöltve a stressz olyan velejáróival, mint a magas vérnyomás.

A témában azonban további kutatások szükségesek. Érdekes kérdés lehet, hogy vajon csökkentheti-e a demencia kialakulásának kockázatát a negatív gondolkodást csökkentő meditációs vagy tudatos jelenléten alapuló tréning.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.