Ezek a legfontosabb vizsgálatok pajzsmirigyzavar gyanúja esetén

Akár már diagnosztizáltak valakinél pajzsmirigy betegséget, akár csak a gyanú merült fel, vannak olyan vizsgálatok, melyek fontosak a nyomon követés, valamint a pontos diagnózis felállítása céljából. 

Dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát ezekről a vizsgálatokról kérdeztük. 

Laborvizsgálatok 

Az egyik legfontosabb az a vérvétel, melynek során meghatározásra kerülnek a pajzsmirigy hormonok szintje, valamint a szerv működését befolyásoló anyagok mennyisége. A legfontosabbak a következők: 

T4, T3: ezek a pajzsmirigy hormonjai. A T4 tulajdonképpen a T3 előanyaga- ez a már aktív pajzsmirigyhormon. 

TSH: az agyalapi mirigy hormonja, mely pajzsmirigy stimuláló/serkentő hormonként ismert. Amennyiben kevés pajzsmirigyhormon termelődik, úgy ellensúlyozás gyanánt több TSH termelődik, míg, ha túl sok a T3/T4, akkor kevesebb. Éppen ezért az esetek többségében jól mutatja, ha a szerv alul/vagy túlműködik. 

ATPO: a TPO (tireo-peroxidáz) enzim egy olyan fehérje, ami a pajzsmirigy hormonok szintézisében játszik fontos szerepet. Az ATPO az ellene termelt antitest, ami gátolja a hormonok egymásba való alakulását. Ezért kevés (aktív) pajzsmirigyhormon lesz a szervezetben. 

RT3: ez a reverz T3, ami a T4-ből hibásan keletkezik. A baj az, hogy ez egy inaktív hormon (ellentétben a T3-mal), de ugyanúgy beépül a sejtekbe, így a T3 nem tud. Bizonyos mennyiségben normál esetben is termelődik, ám ha megugrik a szintje, akkor pajzsmirigy alulműködés tünetei lépnek fel. Érdekesség, hogy a TSH ilyenkor normál tartományon belül mozoghat, így, ha alulműködés panaszait észleli, TSH-ja mégis a referenciatartományon belül van, érdemes ellenőriztetni a rT3 szintjét. 

pajzsmirigy, ultrahang

Fotó: 123rf.com

Vizeletvizsgálat 

Jód: a jód köztudottan igen fontos anyag a pajzsmirigy normál működésében, ugyanis hiányában nem megy végbe tökéletesen a T4-T3 szintézis, ráadásul a pajzsmirigy hormonok alkotórésze. Hiányában pajzsmirigy alulműködés, strúma is kialakulhat. A jód szint mérése 24 órán át gyűjtött vizeletből történik. 

Pajzsmirigy ultrahang 

A pontos diagnózishoz elengedhetetlen a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata is. Erre mind alul- mind túlműködés esetén szükség van, valamint olyan tünetek esetén, melyek göbök, strúma, gyulladás, rák jelenlétére utalnak. A szerv ultrahang ellenőrzése során szemügyre vehető a mirigy mérete, szerkezete, láthatóvá válnak a göbök, ciszták, esetleges gyulladások is. A vizsgálat semmilyen kellemetlenséggel nem jár, előkészületet nem igényel, teljesen biztonságos és akárhányszor megismételhető. 

Ezen tünetek esetén érdemes pajzsmirigy ultrahangra menni: 

  • Pajzsmirigy hormontermelési zavarai, aznak gyanúja esetén 

  • Nyaki szorító érzés 

  • Nyelési nehézségek 

  • Nem szűnő rekedtség 

  • Nyomon követés esetén 

  • Pajzsmirigy izotóp vizsgálata 

Izotóp vizsgálatra főleg göbök esetén van szükség. Az intravénás injekcióval (esetleg szájon át szedhető tablettával) bejuttatott radioaktív izotópot a működő pajzsmirigy szövet, aktivitásával arányos mértékben felveszi- mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. A pajzsmirigy göbök típusának meghatározásában van nagy szerepe- ha a göbökben az izotóp felhalmozódik, pirossá válik (meleg göb), míg ha nem, akkor a képen világos színű (hideg göb) Általánosságban elmondható, hogy a hideg göbök lehetnek rákosak, a meleg göbök csak igen ritkán. A göb mérete, típusa, növekedési üteme és az általa okozott panaszok alapján dönti el az orvos, milyen terápiára van szüksége a betegnek (meglehet, hogy csak figyelemmel kell kísérni a göböket, de akár műtétre is sor kerülhet). 

Anyagcsere gyorsítás pajzsmirigyműködést segítő ételekkel

Aspirációs citológia 

Hogy el lehessen dönteni, jó-vagy rosszindulatú a göb, aspirációs citológiára (ultrahang vezérelt vékonytű biopszia) van szükség. A vizsgálattal pontos képet kapunk a göb belső állományáról, tartalmaz-e rosszindulatú daganatos sejteket. Aspirációs citológia során először a bőrt fertőtlenítik, majd bőr fertőtlenítése után a szakorvos vékony tűt vezet a gyanús képletbe. A mintavételt ultrahang vizsgálat segíti, hogy a mintavétel a megfelelő helyről történjen. 

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.