Egyre gyakoribb hazánkban is a gyomorszűkítő műtét

Tízezerre tehető hazánkban azoknak a kórosan elhízott betegeknek a száma, akik átestek fogyást elősegítő műtéten.
 
A Semmelweis Egyetem bariátriai konferenciát rendez a hazai orvosok tájékoztatására.

A kóros kövérség a WHO állásfoglalása szerint a 21. század epidémiája. A felnőtt magyar lakosság körében is 28-31 százalék közötti az elhízás mértéke. Ezzel az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland mögött Magyarország a negyedik helyen áll az elhízott nemzetek listáján, Európában pedig az első – írja honlapján a Semmelweis Egyetem.

 

Mivel a kóros kövérség kezelésére a diéta, illetve a rendszeres testmozgás az esetek 95 százalékában csak időleges eredményt ad, világszerte egyre inkább előtérbe kerülnek a fogyasztó, vagy más néven bariátriai műtétek különböző formái, és hazánkban is egyre több bariátriai beavatkozás történik. 

A Semmelweis Egyetem október 7-i Bariátriai Sebészeti Konferenciájának célja, hogy szélesebb körben megismertesse ezeket a beavatkozásokat az orvostársadalommal.

A bariátria a sebészet ágai közül a fiatalabbak közé tartozik, a világban tizenöt–húsz éve indult fejlődésnek, Magyarországon tíz éve kezdték el művelni. Az SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán 2018 óta végeznek ilyen beavatkozásokat, a hazai szabályozásnak megfelelőn szinte minden esetben önköltségi alapon. Azóta több mint háromszáz műtétet hajtottak végre.

Foto:123rf.com

Országosan ugyanakkor akár tízezerre tehető azon betegek száma, akik átestek valamilyen bariátriai beavatkozáson, emiatt fontos, hogy az orvosok ismerjék ezt a szakterületet, és a műtétek okozta anatómiai változásokat, esetleg szövődményeket, hiszen ennek a későbbi ellátás során, például egy sürgősségi beavatkozás esetén nagy jelentősége van – magyarázta a portálnak Szijártó Attila, a klinika igazgatója.

Kitért arra is, a konferencián számos téma szóba kerül majd, hiszen a bariátriai beavatkozásban sok szakember dolgozik együtt egy munkacsoportban: az aneszteziológus, aki ezeket a nagy rizikójú beteget altatja, a dietetikus, akinek komoly szerepe van a felkészítésben, a plasztikai sebész, aki a műtét utáni beavatkozásokat végzi, a sebész, aki magát a műtétet végzi, a pszichológus, akinek a beteg felkészítésében van kiemelt szerepe.

Fotó: 123rf.com

Merkel Keresztély, aki a klinika önkéntes segítőjeként végez bariátriai műtéteket 2018 óta, azt hangsúlyozta, hogy ez nem szépészeti beavatkozás: a kórosan elhízott emberek hosszú távú fogyásához jelen tudásunk szerint a műtét az egyetlen járható út.

Ezek a betegek általában sem obezitológus, sem gyógyszeres terápia, sem testmozgás segítségével nem képesek tartósan lefogyni, ugyanakkor a legtöbben az elhízás miatt kettes típusú diabéteszben, magasvérnyomás-betegségben, szenvednek, és az ízületi, keringési rendszerük olyan romlása figyelhető meg, ami miatt az élettartamuk átlagosan mintegy húsz évvel csökken. A műtét után a betegek a túlsúlyuk hetven–nyolcvan százalékától megszabadulnak egy–másfél év alatt – közölte a szakember.

Az egyetemi klinika honlapján kiderül, hogy háromféle testsúlycsökkentő beavatkozást végeznek: csőgyomor műtétet, gyomor bypass műtétet és mini bypass műtétet.

A csőgyomor műtét lényege, hogy a gyomor térfogatának redukálása miatt a táplálék mennyiségének bevitele számottevően csökken. Az operáció folyamán egyszer használatos sebészeti eszközökkel csőgyomrot létesítenek, a kórosan megnövekedett méretű gyomor jelentős részét eltávolítják. Ezzel csökken az éhségérzet, és korlátozódik a táplálékfelvétel. A gyomor bypass beavatkozás során nem csupán a gyomor méretét csökkentik, hanem kiiktatják a vékonybél egy szakaszát is a tápanyag felszívódás megakadályozása céljából, a mini bypass ennek egyszerűsített változata.

Egy műtét ára mintegy kétmillió forint.

A kiemelt kép a Semmelweis Egyetem honlapjáról származik.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.