A torokszárazság 3 gyakori oka

A nyári melegben gyakrabban megszomjazunk, ám előfordul, hogy a torokszárazság a rendszeres folyadék fogyasztás ellenére sem csillapodik.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, hogy milyen gyakori kiváltó okok állhatnak ilyen esetben a háttérben.

 

  1. Nyitott szájjal alvás

Ha reggelente rendszeresen torokszárazsággal ébredünk, az azt is jelezheti, hogy az éjszaka folyamán szájon át vettük a levegőt. A tartós szájlégzés miatt a torok kiszáradhat, ami nem pusztán zavaró, de így megnő a fertőzések kockázata is, a száraz nyálkahártya ugyanis védtelenebb a kórokozókkal szemben.

A másik probléma, hogy a szájlégzés oka vélhetően az éjszakai orrdugulás, ami egyéb egészségügyi problémára is felhívhatja a figyelmet. Az oka lehet többek közt orrpolip, orrsövényferdülés, kezeletlen allergia is. Ilyen esetben tehát mindig az alapbetegséget kell kezelni.

Nem csupán a hideg ital okozhat nyáron torokgyulladást

 

  1. Reflux miatt

A száraz torok érzést okozhatja reflux is. Ilyenkor a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomortartalom eljuthat egészen a garatig, ahol a nyálkahártyát irritálja, gyulladást, száraz, kaparó érzést, rekedtséget okoz. A reflux tünetei fekvő testhelyzetben rosszabbodnak, így ez is állhat az ébredéskor jelentkező panaszok hátterében. Refluxra utalhat még az étkezésekhez köthető – például fűszeres ételek, kávé vagy alkohol – gyomorégés jelentkezése, a gyakori böfögés és a rossz, savas szájíz.

torokfájás, gombócérzés 5

Fotó: 123rf.com

 

  1. Torok- vagy mandulagyulladás kezdeti tünete

Ha elegendő folyadékot fogyasztunk és ennek ellenére torokszárazságot tapasztalunk, az lehet egy légúti fertőzés kezdeti tünete is. A háttérben állhat például torok-, vagy mandulagyulladás is, ilyenkor ez az első panasz a torokfájás megjelenése előtt.  Ha egyéb panasz – láz, rossz közérzet, fejfájás, náthás tünetek – is jelentkeznek és ezek néhány napos tüneti kezelésre, fájdalomcsillapítóval, torokfertőtlenítővel és bőséges folyadékfogyasztással sem múlnak, akkor javasolt orvoshoz fordulni a megfelelő terápia beállításához.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ