A köröm fertőzései

Körmünk alakjának, színének és állagának megváltozása jelzés az orvos számára. A sérülésektől a betegségeken át a fertőzésekig számos bajra hívja fel a figyelmet.

A fertőzések közül a gombák okozzák a legtöbb körömelváltozást, amelyek leginkább a lábat veszik célba. Az igen gyakori lábgombásodás nemcsak a lábujjak között alakul ki, hanem előbb-utóbb ráterjed a körmökre is, amelyet célzottan kell kezelni.

A vírusos szemölcsök, bár nem a körömlemezt, hanem a környező lágyrészeket érinthetik, ugyancsak nyomást és kifejezett fájdalmat okoznak. Hasonló fájdalommal járhat a benőtt köröm, mely főleg a nagylábujj körmével fordul elő, ha a körmöt nem megfelelően vágják le. Erre sokszor csak a műtét jelenti a megoldást.

A köröm színe

Sok mindenről árulkodik a köröm színe. A teljesen fehér köröm májbetegséggel szokott együtt járni. A különböző festékek és gyógyszerek, így az antibiotikumok és daganatellenes szerek a legkülönfélébb színűre varázsolhatják a körmöket. A pikkelysömör és a foltos hajhullás sárgás-barnás, a baktériumos fertőzések általában sárga, a gombák pedig fehér, sárga, barna vagy fekete körömszínt idéznek elő. A hosszanti barna-barnásfekete csíkok azonban anyajegy és rosszindulatú festékes daganat miatt is kialakulhatnak. S ne felejtsük el a dohányzást sem, amely sárgássá-barnássá teszi a körmöt.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.