A jó memória nem véd a demenciától

Legalábbis nagyon nem mindegy, milyen is az a jó memória: epizodikus vagy tényszerű.

Akinek epizodikus memóriája van, az „érzékenyebb” a demenciára. Ők azok az emberek, akik minden apró részletre emlékeznek. A tényszerű memória ezzel szemben maradandóbb, így ellenállóbb az agy változásaival szemben – állítja a torontói Rotman Intézet friss kutatása, amely a Cortex című szaklapban került publikálásra.

Az epizodikus memóriával rendelkező emberek úgy tudják visszahívni az eseményeket, mintha csak egy tévésorozat epizódját néznék épp. Ezzel szemben a tényszerű memóriával bíró emberek nem tudják felidézni az apró részleteket, viszont a tényekre – számok, nevek, események – remekül emlékeznek. Nos, az előbbi csoport tagjai gyakrabban küzdenek demenciával, mint az utóbbi csoport képviselői.

A kutatás 66 egészséges fiatal felnőttet vizsgált, akiknek átlagéletkora 24 év körül alakult. Mindannyian azt a feladatot kapták, hogy egy online kérdőívet töltsenek ki, ami a saját életük eseményeire kérdezett rá. Ezután MRI vizsgálat következett. Itt derült ki, hogy az epizodikus memóriája embereknek az az agyterülete érzékenyebb, ami demencia során sérül, így ők gyakrabban szenvednek memóriazavartól idős korban.

Ezzel szemben azoknál, akik a tényekre emlékeznek – gazdag részletek nélkül – komplexebb és aktívabb a mediális temporális lebeny-kapcsolat a vizuális folyamatokért felelős területekkel, így esetükben a demencia ritkább.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.