Néhány percen múlhat egy újszülött élete

13 intézmény kapott új orvosi műszereket a K&H gyógyvarázs jóvoltából

A mindennapi gyógyításhoz és életmentéshez szükséges új műszerekkel gazdagodott 13 gyermekegészségügyi intézmény a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat jóvoltából, összesen 20 millió forint értékben.

A nyertesek között kórházi osztályok, mentőállomások, védőnői szolgálatok és – idén először – gyermekgyógyító háziorvosok is szerepelnek. A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet többek között korszerű, a legújabb szülőszobai előírásoknak is maradéktalanul megfelelő csecsemő újraélesztő készüléket nyert el.

Világszerte éves szinten 136 millió gyermek jön világra, ebből minden 200. születés esetén azonnali beavatkozásra van szükség, hogy a pici életben tudjon maradni. Egy szülés során a két legfontosabb dolog, amit mindenképpen biztosítani kell az újszülött számára: a megfelelő hőmérséklet és a stabil légzés. Ez utóbbi a nehezebb feladat, hiszen számos tényező befolyásolhatja: egy elzáródott légút, egy veleszületett betegség vagy akár egy magzatvízzel megtelt tüdő. Ráadásul csupán pár perc áll az orvosok rendelkezésére, hogy felmérjék a pici állapotát, és megkezdjék az életmentő beavatkozást, ezért előírás, hogy minden szülőszobában lennie kell egy pozitív nyomású lélegeztető eszköznek, úgynevezett csecsemő újraélesztőnek. A Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet Szülészet-Nőgyógyászati osztálya egy ilyen műszerrel gazdagodott most a K&H gyógyvarázs programnak köszönhetően.

„A K&H Csoport elkötelezetten támogatja a hazai gyermekegészségügyet, amit jól példáz, hogy az idén 16. alkalommal meghirdetett K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat a mai nyertesekkel együtt összesen 473 alkalommal 681 millió forint értékű műszert adományozott a gyermekegészségügyi intézményeknek. Idén 77 pályázat érkezett be, ebből 13 nyertes intézményt választottunk ki, akik összesen 20 millió forint értékben kapnak új műszereket. Idén a gyermek háziorvosok és vegyes praxisú háziorvosok előtt is megnyitottuk a jelentkezés lehetőségét, hiszen az orvosi rendelőkben szükség van a gyors és pontos diagnózisra. Bízunk abban, hogy hozzájárulásunk gyógyító munkájukhoz elősegíti, hogy a gyermekek hamarabb visszatérhessenek családjaik körébe és teljes életet élhessenek” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

„Intézetünk, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának gyakorló kórházaként, elkötelezett a magas szintű betegellátás mellett. A szülőszobai sürgősségi ellátásnak része, hogy rendelkeznünk kell pozitív nyomású lélegeztető műszerrel. A most elnyert csecsemő újraélesztő eszközzel biztonságosan, a pici tüdejének túlfújása vagy alullélegeztetése nélkül biztosítható a megfelelő oxigenizáció” – tájékoztatott Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

Forrás: https://napidoktor.hu/index