Negatív előítélet éri a szoptató kismamákat?

Annak ellenére, hogy számtalan tanulmány bizonyítja a szoptatás előnyeit mind az édesanyára, mind a babára nézve, a szoptató kismamák azt tapasztalhatják, hogy az emberek lenézik őket, és nem akarnak együtt dolgozni velük.

A Personality and Social Psychology Bulletin számában megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a szoptató anyukákat kevésbé kompetensnek tartják, mint a többi nőt. A kutatók három különböző kettős vak tanulmányt végeztek annak meghatározására, hogyan tekintenek a szoptató édesanyákra.

Az egyik vizsgálatban például azt kérdezték a résztvevőktől, mérjék fel a szoptatós anyák kompetenciáját, matematikai kompetenciáját és annak valószínűségét, hogy alkalmaznák őket más nők csoportjához, például nem szoptató édesanyákhoz viszonyítva.

szoptato_001

Mindhárom vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a szoptató anyákat általánosságban kevésbé kompetensnek ítélték, és kisebb valószínűséggel alkalmaznák, mint másokat. „Az volt a legmeglepőbb, hogy a kutatás eredményei alapján a szoptató anyukákat kisebb eséllyel alkalmaznák bármilyen munkahelyen” – nyilatkozta a kutatást vezető Jessi L. Smith, a Montana Állami Egyetem munkatársa.

„Pedig egyik nőt sem lehetett látni szoptatás közben. Valószínűleg még súlyosabb lenne a negatív előítélet abban az esetben, ha a nő nyilvánosan szoptatná csecsemőjét.” A másik meglepő eredmény az volt, hogy a szoptató anyákkal szembeni előítélet a férfiak és a nők körében egyforma arányúnak bizonyult.

Az előítélet meglétének bemutatásával a kutatók az egészségügyi dolgozók figyelmét szeretnék felhívni annak szükségességére, hogy segítsék az édesanyákat a lehetséges negatív hatások legyőzésében, ami végül a szoptatás arányának növekedéséhez vezethet. Idővel pedig minél többen szoptatnak, annál inkább csökkenhet az előítélet aránya is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.