Milyen korán mutatható ki az autizmus?

Amerikai kutatók szerint ha néhány egyszerű kérdést tesznek fel a szülőknek gyermekük egyéves státuszvizsgálatán, korábban kimutatható az autizmus. A gyermekek más emberekhez való viszonyát befolyásoló betegséget általában csak évekkel később diagnosztizálják.

A tanulmány szerint azonban, ha az orvosok kérdéseket tennének fel a szülőknek gyermekük szemkontaktusáról, hangjairól, szavairól és gesztusairól már egészen korán kiderülne, hogy részletes szűrővizsgálatra van-e szükség. A több mint 10 000 kisgyermek adatainak felhasználásával készült tanulmány eredményei a Pediatrics című szaklapban jelentek meg.

A 10 479 egyéves közül 184-et utaltak be további vizsgálatokra a Kaliforniai Egyetem kutatói. Mostanáig 32 esetében diagnosztizáltak autizmus spektrum zavart, további 101 gyermekben pedig más, késleltetett fejlődéssel járó rendellenességeket mutattak ki. A kutatók úgy vélik, ezek az arányok jellemzők egy ilyen méretű populációban, ami arra utal, hogy a szűrővizsgálat beválhat.

A kutatást vezető Karen Pierce úgy véli, mivel nincs egyetemes szűrés 12 hónapos korban az ilyen betegségekkel kapcsolatban, ezt a programot bármelyik gyermekorvosi rendelőben alkalmazni lehet gyakorlatilag költségmentesen, hogy elősegítsék a késleltetett fejlődésben szenvedő gyermekek azonosítását. A szülők így sokkal korábbi életkorban segíthetnek gyermeküknek orvosi segítséget kapni, mint eddig.

Az autizmus spektrum betegség, ami azt jelenti, hogy bár a betegek hasonló nehézségekkel küzdenek, a rendellenesség minden beteget másképp érinti. Egyes autista betegek viszonylag önálló életet tudnak élni, míg mások tanulási nehézségektől is szenvednek, ezért egész életükben szakszerű ápolásra szorulnak. Minél hamarabb mutatják ki a betegséget, annál gyorsabban hozzájuthatnak az ápoláshoz.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.