Mi az allergia? 2010-02-05 Kebelbarát Megosztás: Tweet Ajánlás allergiás és allergiára veszélyeztetett csecsemők táplálására. Mi az allergia? A környezetben lévő anyagokat a szervezet idegenként ismeri fel és ezekre túlérzékenységi reakcióval válaszol, ami különböző betegségi tünetek kialakulását eredményezi. A legtöbb emberben a szervezet immunrendszere ezeket az idegen anyagokat tolerálja és betegség nem alakul ki. Ha azonban a szervezetnek ez a védekező rendszere nem működik tökéletesen, allergiás tünetek alakulhatnak ki a bőrön, a légzőrendszerben és a gyomor-bélcsatornában. Allergiát a legkülönbözőbb anyagok okozhatnak: házipor, virágporok, állati szőr, tápanyagok és gyógyszerek. Csecsemő és kisgyermekkorban a táplálékokban lévő fehérjék (tehéntej, tojás, szója, hal, dió, stb.) váltanak ki leggyakrabban allergiás reakciót. A szervezet immunológiailag legvédtelenebb a csecsemőkorban, ekkor alakul ki leggyakrabban allergiás megbetegedés. A szoptatás korai elhagyása, idegen fehérjék korai étrendbe iktatása és a családi allergia hajlam hozzájárulhat a gyermekben az allergia kialakulásához. Csecsemőkorban a bélnyálkahártya védelmi funkciója még nem érett és a nem tökéletesen lebontott fehérjék a szervezetbe bejutva szenzitizációt (túlérzékenységet) válthatnak ki. Az allergiás megbetegedés kialakulására hajlamos egyéneket atópiásoknak nevezik.Kik az allergiára veszélyeztetett csecsemők? Körülbelül az újszülöttek 10-15%-a tekinthető veszélyeztetettnek allergiás megbetegedések kialakulására. Ha az egyik, de különösen ha mindkét szülő, vagy a gyermek testvére allergiás, akkor nagy az allergia kialakulásának a veszélye. El lehet kerülni az allergiás megbetegedést? Igen! Hiszen a veszélyeztetett csecsemőknek csak mintegy 2-3% lesz például tehéntej allergiás. Ma már az allergiás megbetegedés megelőzésére vannak olyan ajánlások, amelyeknek a betartása esetén csökkenthető a megbetegedés kialakulásának veszélye. Milyen betegségeket okozhat az allergia? Nem mindig könnyű az allergiás eredetű és az egyéb okok által kiváltott betegségek elkülönítése. Az allergia jelentkezhet hányás, elhúzódó hasmenés, étvágytalanság formájában. De a bőrön csalánkiütést és ekcémát is okozhat. Együtt járhat a szemhéj duzzanatával és a nyálkahártyák gyulladásával. Krónikus tüsszögés, köhögés a légúti allergiás megbetegedés jele lehet. Ezek a megbetegedések elhúzódóvá és súlyossá válhatnak, ha nem ismerik fel az allergiás eredetet és nem térnek át megfelelően összeállított diétás étrendre. Hogyan előzhető meg az allergiás megbetegedés kialakulása? Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az allergiára veszélyeztetett csecsemő minél később találkozzon az allergia kialakulását elősegítő tényezőkkel. Ilyen módon, ha nem is 100%-os a védelem, de csökken az allergia kialakulásának veszélye. Hogyan tápláljuk az allergiára veszélyeztetett csecsemőt? A veszélyeztetett csecsemőt minél tovább kell szoptatni, számára legjobb táplálék az anyatej. Az anyatejjel a csecsemő nem kap fajidegen fehérjét.Atópiás családokban célszerű, ha a szoptatás alatt az édesanya is figyel saját táplálkozására. Hogy ez megfelelő legyen úgy a szoptató anya, mint a kisbaba számára, az anya beszélje meg étrendjét az orvosával vagy a védőnőjével. Ha nem elegendő az anyatej mennyisége vagy ha kezdettől fogva nincs lehetőség a szoptatásra, a babákat olyan speciális tápszerrel kell táplálni, amelyben az idegen fehérjék olyan mértékig le vannak bontva, hogy azok már allergiás reakciót a szervezetben nem váltanak ki. (csökkentett allergenitású, hypoantigén, vagy hypoallergén tápszerek) A hozzátáplálást 6 hónapos kor előtt lehetőleg ne kezdjük el. A nagy allergén aktivitású ételeket (tojás, tej, hal) csak l éves kor után adjunk. Gondosan portalanítsuk a lakást, kerüljük a tollpárna használatát. Ne tartsunk háziállatot. A szoptató anya ne dohányozzon, biztosítsuk, hogy senki se dohányozzon a gyermek környezetében Speciális csecsemőtápszerek alkalmazása megelőzésre az allergiára veszélyeztetett csecsemők számára Az allergia kialakulásának megelőzésére ugy nevezett hidrolizált tápszereket kell alkalmazni. Ezek olyan csecsemőtápszerek amelyekben a fehérjék olyan kis részecskékre van lebontva amelyet a csecsemő immunrendszere már nem ismer fel, így az allergia kialakulásának veszélye lényegesen csökken. Forrás: