Megszületett Katalin és Vilmos második gyermeke

Szombaton megszületett Katalin hercegnő és Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosának második gyermeke.

A kis hercegnő a negyedik a brit trónutódlási sorban, bátyja, a 21 hónapos György herceg után, így valószínűleg nem lesz az Egyesült Királyság uralkodója.

A Kensington-palota – Vilmos és Katalin londoni rezidenciája – bejelentette, hogy az újszülött kislány 3700 grammal jött a világra londoni idő szerint délelőtt 8:34 órakor, vagyis közép-európai idő szerint 9:34 órakor.

Her Royal Highness The Duchess of Cambridge was safely delivered of a daughter at 8.34am. The baby weighs 8lbs 3oz.The…

Posted by The British Monarchy on 2015. május 2.

A palota a hírt csaknem háromórás késleltetéssel közölte, mert a protokoll alapján először a 89 esztendős dédnagymamát, II. Erzsébet királynőt és a királyi család többi tagját értesítették. Vilmos és Katalin második gyermeke a királynő ötödik dédunokája.

Katalint szombaton reggel 6 órakor vitte be férje autóval a kijelölt kórház, az észak-londoni Paddington városrész St. Mary’s szülészeti magánklinikájára. A gyermek két és fél óra múltán megszületett, sokkal gyorsabban, mint bátyja.

György herceg 2013. július 22-én jött a világra. Katalint aznap szintén reggel 6-kor vitték be ugyanebbe a londoni kórházba, György azonban csak délután, nem sokkal négy óra után érkezett meg. A Kensington-palota akkor is több órával később, este fél 10 után tette közzé a hírt.

A St. Mary’s kórház patinás – az első 24 órára ötezer fontot (több mint kétmillió forintot) számlázó – magánklinikáján született 33 éve Vilmos herceg, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő idősebb fia, két évre rá öccse, Harry herceg, 2013-ban pedig Vilmos és Katalin elsőszülöttje is. A klinika így azzal büszkélkedhet, hogy az Egyesült Királyság két majdani uralkodója – vagyis Vilmos és fia, György – is falai között jött a világra. A szombaton született hercegnő negyedik helye a trónutódlási sorban biztosított, akkor is, ha később születik egy öccse.

A brit kormány által négy éve elindított, az új törvény néhány héttel ezelőtti kihirdetésével az idén kiteljesedett reformfolyamat ugyanis felszámolta azt a több évszázados diszkriminatív előírást, amely szerint a mindenkori uralkodó fiúleszármazottai előnyt élveztek a trónöröklésben, akkor is, ha volt idősebb leánytestvérük. II. Erzsébet királynő a most felszámolt régi törvény alapján csak azért ülhet 63 éve az Egyesült Királyság trónján, mert szüleinek, VI. György királynak és Erzsébet anyakirálynőnek nem voltak fiúgyermekei. A jelenlegi uralkodó egyetlen testvére a nála négy évvel fiatalabb Margit hercegnő volt, aki életének 72. esztendejében, 2002-ben elhunyt.

Vilmos és Katalin leánygyermekének nevét várhatóan a következő napokban jelentik be. A YouGov közvélemény-kutató cég mindazonáltal már a gyermek világra jötte előtt megkérdezte az alattvalókat arról, hogy ha hercegnőjük születik, milyen nevet adnának neki. A legtöbben, 12 százaléknyian Vilmos 1997-ben elhunyt édesanyja, Diana hercegnő nevét választották. A vizsgálatba bevont 2200 fős mintán belül a második legnépszerűbb leánynév a Charlotte és az Alice volt, egyaránt 9-9 százalékos szavazataránnyal.

katalin_vilmos_gyorgy

Alig két éve a kis György herceggel

A londoni fogadóirodák is szinte biztosra veszik – ezért meglehetősen csekély nyereményeséllyel kínálják fogadásra -, hogy a hercegi újszülött várhatóan több neve közül az egyik a Diana lesz. Ugyancsak nagy valószínűséggel – tehát kis pénznyeremény-ígérettel – szerepel a fogadási lehetőségek között az Elizabeth – Erzsébet – név is, tekintettel a királyi dédnagymamára.

A St. Mary’s klinikájának bejáratával szemközti járdán már hetek óta lelkes alattvalók kis csoportja táborozott, várva a legújabb hercegi családtag megszületését. A táborozókhoz sem György világra jötte előtt, sem most nem volt kegyes az időjárás. Két éve az utóbbi évtizedek legforróbb londoni júliusát szenvedték végig mindazok, akik Vilmos és Katalin első gyermekének érkezését várták a helyszínen, most pedig novembert idéző, hajnalonként fagypont közelébe süllyedő hőmérsékletek gyötörték a klinikával szemközti járdán emelt kisebb sátorváros lakóit.

A brit és a nemzetközi média azonban ezúttal nem vonult fel előre a kórház elé. Vilmos herceg és Katalin hercegnő új, amerikai kommunikációs igazgatója, Jason Knauf a két évvel ezelőtti, esetenként botrányba fulladó tülekedést megelőzendő egyezségre jutott a nagy médiatársaságokkal, hogy kijelölhetik forgatóstábjaik helyét a kórház előtt, de csak akkor vonulnak ki a klinika elé, amikor Katalint beszállították a kórházba. Szombaton így is történt: amint a szülés megkezdődésének hírét reggel a Kensington-palota bejelentette, megtelt forgatócsoportokkal az addig üres és elkerített járdaszakasz.(MTI)

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.