Hozzátáplálás – Így ismertessük meg a kicsikkel a szilárd ételeket

Amennyiben a baba már gyakorlott a puha, pépesített ételek fogyasztásában, 8 hónapos kora körül ideje megismertetnünk vele azokat, amelyeket saját ujjaival is megfoghat és ízlelhet.

Ha a baba már profin fogyasztja a pépesített ételeket, eljött az idő az apró falatkákra. Nagyjából 8 hónapos kora körül a csemete már képes arra, hogy felvegyen ujjaival egy darabot, elengedje, összenyomja.

Hatékonyabbá és függetlenebbé válik az evés terén, 9 hónaposan elsajátítja a fogást – a hüvelykujja és a mutatóujja segítségével felveheti a kis ételdarabokat – számol be a Webmd.

Előfordulhat, hogy a baba mindent megragad, amit a tányéron talál – a biztonságos és egészséges etetés érdekében érdemes követni az alábbi tanácsokat.

Kezdjük olyan ételekkel az ismerkedést, amelyek egy kész menüben is szerepelnek, de apránként. Azaz, lágy sajtdarab; kis darab tészta vagy kenyér; finomra vágott puha zöldségek; olyan gyümölcsök, mint a banán, avokádó, érett őszibarack vagy nektarin. Ezeket az ételeket minimálisan kell rágni, ami előnyös, mert lehet, hogy a babának még nincsenek fogai.

baba, gyerek, eszik, étel

Semmiképp se adjunk neki hot dogot, nyers zöldséget, diót, húst, keménycukorkát vagy olyan ragacsos textúrájú dolgot, mint a mogyoró- és dióvaj – mert ebben a szakaszban ezek az ételek növelik a fulladásveszélyt.

 • Egyenként vezessünk be új élelmiszereket, arra az esetre, ha allergiával kapcsolatos aggályok merülnének fel.
 • Vágjuk fel az összes ételt, puha, falatnyi, pici darabokra.
 • Ügyeljünk a fulladásveszélyre: kerüljük a kerek, kemény ételeket, például a sárgarépát, a szőlőt és a virslit. Hagyjunk ki minden nyers zöldséget, földimogyorót. A mazsola és a pattogatott kukorica is veszélyes a csecsemőkre nézve!
 • Tartsuk be a tápszerezési vagy a szoptatási ütemtervet. Amint azonban egyre több szilárd anyagot képes megenni a baba, természetes módon elkezd kevesebb tejet fogyasztani. A tápérték elérése érdekében ebben a szakaszban fontos odafigyelni arra, hogy több szilárd ételt egyen és kevesebb tejet igyon.

Minden héten fejlődés

A baba hétről-hétre egyre erősödik, elkezdhet mozogni, hátrafelé csúszik a hasán, a hátán mocorog vagy éppen előre kúszik. Ha még nem tettük gyermekbiztossá otthonunkat, ezek az utolsó percek, hogy ezt megtegyük.

Észre fogjuk venni a kisgyermek motoros fejlődésének jeleit. Ezek az alábbiak.

 • Valószínűleg már tud néhány percig egyedül ülni anélkül, hogy a kezével támaszkodna és önállóan felül.
 • Amíg támogatást nyújtunk neki, képesnek kell lennie fel-le ugrálni és esetleg fel is állni.
 • A baba keze egyre mozgékonyabb – ügyesebben teszi át a játékot egyikből a másikba.

Több egyéb dolog is fejlődik ezidő alatt.

 • Látás: a babának már majdnem olyan messzire kell látnia, mint egy felnőttnek, a szemével követheti a mozgó tárgyakat.
 • Szorongás az idegenektől: a kisgyermek félhet az új emberektől és helyzetektől. Adjunk időt neki, hogy felengedjen és nyugtassuk meg, ha zaklatottnak tűnik.
 • Néhány dolgot meg tud érteni: előfordulhat, hogy a baba többet fog fel, mint gondolnánk – ezért fontos, hogy folyamatosan beszéljünk vele mindenről, amit csinálunk, próbáljunk következetesek lenni az ismerős tárgyakra használt szavakkal kapcsolatban.

baba, eszik, evés

A 7. hónapos kor elmúltával az ételek kapcsán fontolóra kell venni pár dolgot.

 • Amennyiben előfordul ételallergia a családban, fontos beszélnünk gyermekorvosunkkal az erősen allergén élelmiszerek étrendbe bevezetéséről, ilyen például a földimogyoró és a tojás.
 • A sült étel nem jó a csecsemőnek. Csak ritkán kínáljunk neki ilyesmit.
 • Kerüljük a baba gyümölcslével etetését, hacsak nem frissen facsartról van szó.

Mostanra a baba étrendjének fontos tartalmaznia magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket és húsokat. Napi 2-3 alkalommal kell ennie.

 • A rizs-, árpa- vagy zabpehely mellett olyan gabonatermékeket is bevezethetünk, amelyeket ő maga is képes megragadni a kezével: például pirítóst, kekszet, száraz gabonát. Kerüljük a színes, cukros gabonaféléket!
 • Fontos, hogy a babát etetőszékbe ültessük az etetés idejére. Ha mászkálás közben eszik falatokat, nagyobb valószínűséggel fulladhat meg!
 • Ebben az időszakban még szoptatjuk, vagy cumisüvegből tejjel is tápláljuk. Megkezdődik számára az átmenet, de az anyatej és a tápszer továbbra is kulcsfontosságú.

Érdemes tudni, hogy a zöldségek pürésítése vagy pépesítése megkönnyíti a baba számára azok fogyasztását, amikor először vált át a folyékony étrendről a szilárdra. Készítsük tehát el neki ilyen módon az ételeket.

Olvasd el ezt is!

Vérszegénység és lisztérzékenység a helytelen hozzátáplálás miatt?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu