Diéta a szoptatás alatt? Nem túl jó ötlet, baj is lehet belőle!

A várandósság során nagyon sok kismama találkozik azzal a jelenséggel, amitől retteg: lényegesen nagyobb súlyt szed fel, mint amennyit a picurka indokolna. Sokan gondolják úgy, hogy majd leadják a felesleget, amikor szoptatnak és ezért diétába is kezdenek, abban a percben, amikor az már lehetséges. Csakhogy ezzel a tejtermelést is tönkreteszik.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Várandósság – szoptatás

A két fogalmat nagyon sok ember külön kezeli, mivel véleményük szerint egészen másképp viselkedik ilyenkor a test. Részben igazuk is van, de a két fogalom szorosan összefügg, és a test viselkedése is sok ponton azonosságot mutat.

A várandósság során a hízás egy teljesen természetes folyamat. A baba, a magzatvíz és a placenta mind olyan tényezők, melyek a várandósság során nőnek, súlyt képviselnek, és ez kikerülhetetlen. Nagyon sok hízás többek között annak is köszönhető, hogy a kismama olyan vitaminkészítményt szed, mely nem megfelelő tagolású, és nem elégíti ki a három trimeszter eltérő igényeit. A leginkább a harmadik trimeszterre jellemző annak a súlyfeleslegnek a begyűjtése, amit már nem indokol a várandósság. Ebben pedig vastagon benne van az a tény, hogy a legtöbb várandósvitamin a harmadik trimeszterre is tartalmaz B12 vitamint, mely bizony fokozhatja az étvágyat. Az étvágy fokozása a B-vitaminok közül többre jellemző, köztük is nagyban a B12 vitaminra. Ezt az összetevőt azonban – más B-vitaminokkal ellentétben (pl.: folsav, biotin, B6 vitamin) – a harmadik trimeszterre már nem igényli a szervezet.

A szoptatás valóban különbözik a várandósságtól abban, hogy a baba ilyenkor már a kismama karjában, és nem a méhében van. ám a táplálása még ilyenkor is teljes egészében az anyán múlik. A plusz terhelés a szervezeten ilyenkor is jelen van. arról már nem is beszélve, hogy most már lehet aggódni azon is, hogy a kicsi fázik, melege van, sír, vagy éppen nem sír, alszik vagy nem hajlandó aludni, vagyis összességében még fárasztóbb időszakról beszélünk. Ez pedig azt is eredményezi, hogy a tápanyagpótlásra ilyenkor is fokozottan van szükségünk, amit, ha nem kapunk meg, akkor a test utasításának megfelelően enni kezdünk. Sokat.

Diéta?

A szoptatás alatt a diéta nem igazán jó ötlet, csak akkor, ha erre a szakorvos is rábólint. Egyéb esetekben könnyen vezethet oda, hogy a tej elapad – mondja Ratkó Tünde. Mit lehet hát tenni? Mozogni, és megfelelően étkezni. A többlet tápanyag beviteléről pedig gondoskodhatunk egy kis segítséggel is.

A diéta során a tápanyagok sajnos csak korlátozott mennyiségben jutnak a szervezetbe. A nem evés, vagy a „szelektált” evés így nem igazán jó megoldás, ahogyan a túlevés sem, hiszen ilyenkor is erősen kétséges, hogy a kellő tápanyagok bejutnak-e a szervezetbe. Ugyanakkor az ételekben a szükséges anyagok biológiailag aktív, szerves formában vannak jelen, amit a szervezet így lényegesen jobban tud hasznosítani. Ezért a várandósvitamin kiválasztásánál ügyeljük arra, hogy szintén szerves kötési formákban (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) legyenek jelen benne az anyagok. Így nagy eséllyel tudjuk biztosítani, hogy a tejtermelés zökkenőmentes legyen, és a babánk a lehető legtovább élvezhesse a számára legtökéletesebb táplálékot, az anyatejet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index