D-ből mindig legyen elég! – A gyermekeknek szükséges a D-vitamin  

Miben mutatkozik meg a hiány?

Felnőtteken is hamar megmutatkozik a D-vitamin hiány, a gyermekek számára pedig különösen fontos e vitaminnak a jelenléte, ugyanis ez felel a megfelelő hormonális működésért.

Sokan vagyunk vele tisztában, hogy elsősorban napfénnyel jutunk kellő mennyiségű D-vitaminhoz – érdemes hát sétálni a szabad levegőn és magunkba szívni a napfényt a téli időszakban is, amikor csak tehetjük. Persze, bizonyos ételekben is megtalálható ez a fontos vitamin, amely nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy jobb legyen a kedvünk, hanem rendkívül lényeges szerepet játszik a szervezet egyes folyamataiban is. Beláthatjuk hát, hogy a kicsi gyermekeknek különösen nagy hátrányuk származhat abból, ha nincs elegendő D-vitamin a testükben.

Foto:123rf.com

Mihez kell a D-vitamin?

A D-vitamin hozzájárul ahhoz, hogy az immunrendszer, mely védelmet nyújt számunkra a betegségekkel szemben, megfelelően működhessen, aktivizálva az ún. T-limfocitákat. Szerepe van a csontképződésben, mivel szabályozza a kalciumháztartást. Ha D-vitamin hiány van a szervezetben, az immunrendszer egyre nagyobb erőfeszítéssel képes ellátni feladatát, s minél jobban leesik a szint, annál kevésbé működik jól.

Egy gyermeknél, aki különösen érzékeny, csontjai még nőnek, igen lényeges a megfelelő mennyiségű D-vitamin, nemcsak azért, hogy szervezetük távoltartsa a betegségeket, hanem amiatt is, hogy meggátoljuk a csontok nem helyes fejlődését, gyengeségét. 

A D-vitamin nem megfelelő mennyisége hozzájárulhat ahhoz is, hogy előbb inzulinrezisztenssé, majd diabéteszessé váljon a gyermek. Hormonális problémák ugyanúgy jelentkezhetnek a hiányában, mint asztma, allergiás ekcéma és sajnos daganatok is.

Foto:123rf.com

Miben mutatkozik meg a hiány?

A D-vitaminhiány tünetei látványosak is lehetnek. Nemcsak a nagy fej, a boltozatos homlok vagy az úgynevezett „O” láb jelezheti, hogy baj van – észrevehető, ha gyermek bőre fakó, csökkent az izomzat tónusa, vagy a bordák deformálódnak, ez az ún. tyúkmell.

Kevésbé mutatkozik meg, de a koponyacsontok puhasága is a D-vitaminhiány tünete lehet. Ugyanígy az, ha a csemete fogzása késik, mozgásfejlődése is elmarad kortársaitól, fokozott a hajlama csonttörésre, illetve ha a légúti fertőzések gyakran megtalálják.

Mennyit fogyasszon a gyermek?

A fenti komoly problémák elkerülése érdekében a D-vitamin pótlása igencsak indokolt. Míg a csemete el nem éri a 3 esztendős kort, szükséges számára a vitamin adagolása, leginkább cseppek formájában. Az anyagot vagy tejbe keverve adjuk, azaz a lefejt anyatejbe rakjuk a cseppeket. Ha azonban ettől a baba hamar megszabadul, jobb, ha éhgyomorra adjuk be neki a vitamint, egyenesen a szájába. Nincs olyan rossz íze, hogy különösebben tiltakoznának ellene. Mellre is cseppenthető az anyag, de így sem biztos, hogy valóban lenyeli a gyermek az egész mennyiséget. Legcélszerűbb egyébként evés előtt, után illetve fürdetést követően beadni neki a vitamint.

Soha ne vigyük viszont túlzásba – ha túl sok D-vitamin jutott a baba szervezetébe, hányingere lehet, hányhat és sokat pisilhet, szomjúság gyötörheti, viszkethet a bőre és gyengének, ingerültnek, idegesnek tűnhet.

Később is fontos

Nemcsak pici korban fontos a D-vitamin. Később se hanyagoljuk el ezt a fontos építőkövet. Persze, hogy egy nagyobb gyermeknek pontosan mennyi vitaminpótlásra van szüksége, azt legalaposabban egy vérteszt állapíthatja meg. Naponta 400-1000 NE (nemzetközi egység) bevitele szükséges. Ősztől különösen érdemes szedni tablettaként, mert egyre kevesebbet süt a nap.

Tévhit, hogy nyáron nem kell D vitamint szedni

 

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.