Babakocsi körkép, avagy segítség a választáshoz

Az ideális babakocsi kiválasztása előtt érdemes körülnézni a piacon, hiszen mint minden kiegészítőből, a babakocsikból is számtalan modell került piacra. Az anyukáknak lehetőségük van minőség, ár és típus szerint válogatni a lehetőségek közül, ám olykor nehéz eldönteni, melyik kocsi a legideálisabb a baba számára.

A kategóriák alapján olykor nem egyértelmű, hogy milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a baba és mama számára is legideálisabb babakocsit. A gyártók több szempontból osztályozzák modelljeiket: kerekek száma, funkciók vagy éppen az esetleges speciális funkciók határozzák meg, hogyan sorolják be a kocsikat.

Egy kezdő anyukának nem egyszerű tájékozódni a szállítóeszközök rengetegében, íme, egy kis összefoglaló, milyen szempontok alapján válogathatunk a modellek közül!

A kiválasztásnál a legfőbb szempont mindenképpen a babakocsi technikai tulajdonságai legyenek, és ne az esztétika, hiszen sokkal lényegesebb az, hogy a kicsi jól érezze magát szállítás közben. Fontos továbbá, hogy stabil legyen, az oldala pedig ne legyen túl magas, hogy a levegő és a napfény kellő mennyiségben érje a babát, és ne legyen túl alacsony se, hogy ne fenyegesse a kiesés veszélye.

baba kocsiban

A babakocsinak szükség esetén meg kell védeni a kicsit az erős napfénytől vagy esőtől is, a fékezhető kerekek pedig a biztonságos tömegközlekedésnél segíthetik az anyukának. Az eszköz súlya sem elhanyagolható, főleg olyan szülők esetében, akik kénytelenek sokszor emelni azt, például lépcsőkön, magas útpadkánál. Vásárláskor mindig ellenőrizzük a babakocsi hevederét, hogy megfelelően rögzíti-e a babát!

A babakocsik típus szerinti besorolásakor az elsődleges szempont az, hogy hány éves korban és milyen körülmények között használhatóak szállításra!

Hagyományos babakocsi

A hagyományos babakocsit minden szülő ismeri, hiszen régen csak ez a fajtája volt a piacon. Mára kevésbé kedvelt eszközzé vált, hiszen nehéz, nagy helyet foglal és nagyon nehezen irányítható. A rugózását tekintve sem tud versenyre kelni az újabb modellekkel, ennek következtében a baba sem érzi magát jól utazás közben.

Ezeket a típusok védelmi szempontból előnyösek: magas faluknak köszönhetően jól védik a kicsit az időjárás viszontagságaitól, és megakadályozzák a kiesést is. A hagyományos babakocsit 10-12 hónapos korig szokás használni, amíg a baba fekve érzi jól magát.

2prams

Ernyős babakocsi

Az ernyős vagy ülős babakocsi a hagyományos, fekvő babakocsi után, 10-12 hónapos kortól ajánlott, amikor a gyerkőc már tud ülni. Ez a modell megkönnyíti a szülő dolgát: kisebb és könnyebb, mint hagyományos társa, ami nagy segítség tömegközlekedés és emelés közben.

Az ernyős babakocsi vásárlása előtt mindenképpen ellenőrizni kell a hevederek tartósságát, hiszen ez a szerkezet óvja meg a gyerkőcöt a kieséstől. Helytakarékosság szempontjából is kifejezetten praktikus, hiszen kicsire összecsukható, állítható ernyőjének köszönhetően pedig az időjárás változása sem okozhat problémát séta közben, egyes modelleknek pedig a dőlését is állítani lehet, így a pici aludni is tud benne.

Többfunkciós babakocsi

A kétfunkciós babakocsi hatalmas előnye, hogy a szülők számára kiadásokat spórol meg: az állítható kosárnak köszönhetően vízszintes helyzetből pár mozdulattal ülő babakocsivá varázsolhatjuk. Ez a modell valóban végigkíséri a babát születésétől az első lépések megtételéig.

Vásárláskor győződjünk meg arról, milyen a kocsi rugózása: az olcsóbb modelleknél ugyanis gyakran előfordul, hogy a praktika a kényelem elé helyezkedik, és a kicsi nem érzi magát jól szállítás közben! A kétfunkciós babakocsiknál gyakran fordul elő a gyenge irányíthatóság, ami rossz útkörülmények között megnehezíti a szülő dolgát.

flying

A háromfunkciós kocsi, kétfunkciós társához hasonlóan átalakítható: kezdetben a hagyományos, mély babakocsiként funkcionál, majd könnyedén ülő babakocsit készíthetünk belőle, ám ennél a modellnél megjelent egy harmadik funkció, a mózeskosár is.

Több típus is megjelent: az egyiknél az eredeti váz marad és a kosár cserélhető, másoknál azonban magát a kosarat lehet alakítani, vagy tetszés szerint mózeskosárként levenni a vázról. Ennek hátránya, hogy bár a kényelem előtérbe helyeződik, a méret és a súly azonban sokat ront a használhatóságán.

A négyfunkciós babakocsi az előzőekhez hasonlóan alakítható, ám a mózeskosár autós biztonsági ülésként is használható. Ez a modell azonban egyelőre nem tökéletes: hatalmas helyet foglal az autóban, és biztonság tekintetében sem éri el a külön megvásárolt babaülés szintjét.

Sportbabakocsi

A sportos szülők számára kifejlesztett sportbabakocsi kifejezetten futáshoz, kocogáshoz alkalmazható. Anyának és babának is kifejezetten ideális kikapcsolódás: míg a mama leadja a terhesség alatt felszedett plusz kilókat, a baba is friss levegőn van.

Ezeket a modelleket kifejezetten a rugózás, a stabilitás, a jó irányíthatóság és a biztonság jellemzi, nagy kerekeinek köszönhetően a kicsi sem érzi kényelmetlennek a mozgást. Ez a babakocsi alkalmas olyan helyen élő családok számára, ahol nincs aszfalt vagy rossz minőségűek az utak, de kirándulás közben is kifejezetten praktikus eszköz. Ülő kialakítása miatt 10-12 hónapos kisgyermeknek ajánlott.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.