A baba fogápolásáról

A baba fogápolásának tulajdonképpen már a tejfogak megjelenése előtt el kell kezdődnie. Fordíts különleges figyelmet a baba fogaira, hogy megelőzd a fogszuvasodást!

Ha hamar elkezded a baba fogainak rendszeres mosását, akkor meg fogja szokni, hogy tiszta fogai legyenek és elkerülheted a későbbi problémákat.

Egészen biztos, hogy az első tejfog hat hónapos és egy éves kor között bújik elő (alsó fog), a következő pedig két vagy három hétre jön az első után.

A babának 20 tejfoga lesz hároméves koráig. A megfelelő szájhigiénia érdekében minden reggel és este mosd meg őket. Érdemes megjegyezni, hogy ebben az időszakban a baba ínyei már érzékenyek akkor, mikor mosod a fogkefével. Ezért figyelj arra, hogy nagyon óvatosan csináld!

Milyen fogkefét és fogkrémet válassz a babának?

Kezdetben könnyebb, ha egy darabka gézt vagy más tiszta anyagdarabot használsz a baba fogainak tisztítására, amelyet az ujjad köré csavarsz.

babaszaj2

A baba első fogkeféje lágy sörtéjű és kicsi fejű legyen, melyet könnyen használhatsz a szájában. A gyermekfogkefék csomagolásán meg fogod találni, milyen korú gyermeknek ajánlott. Ne használd a gyermeked fogkeféjét tovább, mint három hónap.

Míg elkezdenek megjelenni az állandó fogak, használj gyermekeknek készült fogkrémet csökkentett fluortartalommal. A fogkrémek csomagolásán fel kell legyen tüntetve a fluortartalom. A csökkentett fluortartalmú fogkrém biztonságosan használható olyan helyeken, ahol a víz fluortartalma nagyobb, és nem lesz veszélyes gyermeked számára, ha lenyel a fogkrémből fogmosás közben.

Ahogy gyereked növekszik bátorítsd arra, hogy kiköpje a fogkrémet és öblítse ki a száját fogmosás után, mert a fluor nagyobb mennyisége árthat a fogaknak, valamint hányingert és hasmenést okozhat. Egyes szülők azt  a megoldást választják, hogy elkerülik a kellemes gyümölcsízű fogkrémeket, hogy gyermekük megértse: a fogkrém nem étel.

Fogmosás helyesen
– Mindig egy előre megszabott fogkrémmennyiséget használj.
– Minden nap tisztítsd meg fogkefével a baba fogait egyenként és az ínyét is. Könnyebb lehet, ha a gyereket ölben tartod, hogy könnyebben hozzáférj a fogacskáihoz.
– Gyengéd és körkörös mozdulatokat használj, haladj sorban. Ha útmutatásra van szükséged, fogorvosod megmutatja, hogyan tisztítsd helyesen gyermeked fogait.

 

Az első fogorvosi vizit

Jó ötlet, hogy mindig vidd magaddal a gyereket, mikor a fogorvoshoz mész. Ezáltal megszokja a fogorvosi rendelő hangulatát és megismerkedik a fogászati beavatkozásokkal.

A 18 éven aluli gyerekek számára a fogorvosi ellátás ingyenes. Hat hónapos kora után célszerű bejelentni a kisbabát a fogorvoshoz.  A fogorvos így kezdetektől fogva nyomon követheti a fogzás folyamamatát.

Fluor-tartalmú táplálékkiegészítők használata

Egyes gyerekek fluor alapú táplálék-kiegészítőket kellene szedjenek. De ezeket körültekintéssel kell alkalmazni és csak a fogorvos ajánlásával, mert a túl sok fluor akár árthat is a gyermek fogainak.

Fontos, hogy a 7 év alatti gyerekek felügyelet mellett mossanak fogat, mert nagyobb mennyiségű fogkémet nyelhetnek le. A csökkentett fluortartalmú fogkrém segíthet, amíg a gyerekek megtanulják kiköpni azt.

Ha olyan helyen laksz, ahol a víz fluorral van gazdagítva, akkor nincs szükség fluoros táplálékkiegészítőkre. A víz összetételével kapcsolatban kérdezd meg  fogorvosodat vagy a helyi vízműveket.

Milyen más módszer van a gyermekem fogainak megvédésére?

A tejfogak szuvasodása hátterében nem az étrendben levő cukormennyiség, hanem ennek fogyasztásának sűrűsége áll. Ne feledd, csak a főétkezések alkalmával adj édességeket gyermekednek.

Ha valami finom falatot szeretnél adni gyermekednek az étkezések között, olyan ételeket válassz, mint a túró, pirított kenyér, gyümölcs és zöldségdarabok.

 

Tanácsok, hogy megóvd gyermeked fogait
– Innivalóként adj gyerekednek pasztőrözött tejet vagy lehűtött forralt vizet.
– Kerüld a savas és édes italokat, főleg az étkezések között, lefekvés előtt vagy éjjel. Ellenőrizd a gyermeknek készült ital csomagolásán, hogy tartalmaz-e más típusú cukrokat, mint a tejcukor (laktóz), gyümölcscukor (fruktóz) és szőlőcukor (glükóz), melyek ugyanolyan ártalmasak a gyereked fogazatára, mint a cukor.
– A gyümölcsleveket hígítsd fel (egy rész gyümölcsé öt rész vízhez) és kínáld ezzel kisbabádat, ha már elmúlt 6 hónapos és be akarod vezetni a gyümölcsleveket az étrendjébe. Ezeket csészébe vagy csőrös pohárba szolgáld fel.
– Bizonyosodj meg arról, hogy kiegyensúlyozott táplálkozást és egészséges étrendet biztosítasz gyermekednek

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.