Tanévkezdés az Ökumenikusokkal – 40 hívással egy iskolatáska megtelik

Néhány hét múlva becsöngetnek, de a beiskolázás öröme mellett ez nagy anyagi terhet is jelent sok család számára. Több tízezer forintba is kerülhet a tanévkezdés, és akkor még csak egy iskolás kisdiákról beszélünk a családban.

A hipermarketek olcsó kínálata és a legszuperebb minőségi termékek közt széles skálán mozognak az árak. Azonban számos olyan család van, akiknek nincs lehetőségük válogatni a tanszerek széles skáláján, hiszen még a legegyszerűbb eszközök megvásárlása is hatalmas teher a szülőknek. Azonban hogy legyen fogalmunk, mennyibe is kerülhet a tanévkezdés, egy rövid áttekintés következik az alap felszerelések árairól.

Óriási különbségek lehetnek az iskolakezdéshez szükséges eszközök között, például 12db-os ceruzakészlet van már 600 forintért, de 2800 forintért is. Ugyanolyan színeket tartalmazó vízfesték készletet is árulnak 800 forintért, de 3500-ért is van. Iskolatáskát ugyan már 3999 forintért is lehet kapni, de szakemberek szerint érdemes egyszer többet áldozni egy táskára, mert az időtállóbb.  Az elsősök komplett felszerelésébe a füzeten, ceruzán, festéken kívül még rengeteg apróság elvárt (radír, hegyező, tempera, rajzlapok). Ezeknél szintén több ezer forint különbség van, dizájntól és márkától függően.

tanszerek2

Az alap tankönyvcsomag iskolától függően egy elsősnek 6700 forinttól 12 ezer forintig mozog, és ezen felül szükség van tornazsákra, iskolatáskára és egyéb kellékekre. A rendszeres tornaórák miatt a tornazsák mellett több garnitúra tesicuccot is használ a gyerek, ezen belül a cipők terén a határ a csillagos ég.

A márkás, csillámpónis füzetnek vagy a menő futballklubos tolltartóknak bizony nehéz ellenállni, így a költséghatékonyság érdekében hasznos lehet a szülőknek egyedül lebonyolítani a bevásárlást. Ha így cselekszünk, és mindenből a legolcsóbbat vesszük, akkor is 30 ezer forint körül áll meg a tanévkezdés. Minden harmadik gyerek szüleinek nemhogy megterhelő, hanem lehetetlen ezt az összeget évente kifizetni, ráadásul sok esetben nem egy iskolás van a családban.

Elsősorban ezeken a családokon szeretne segíteni idén is a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, azzal a céllal, hogy 1000 iskolatáskát töltenek meg tanszercsomaggal, ceruzákkal, füzetekkel, és a szükséges kiegészítőkkel.

A 1353-as adományvonal hívásával mindenki hozzájárulhat az iskolakezdéshez, és 40 hívás ára már elegendő egy táska megtöltéséhez.

Forrás: