Ne az iskolatáska legyen menő, hanem a mozgás

Vége a nyárnak, hétfőn minden kis lurkónak becsöngettek. A több hónapos vakáció után azonban nagyon nehéz a gyerekeknek visszazökkenni a dolgos hétköznapokba, ráadásul a sok ülés és a nehéz iskolatáska is megterheli a szervezetüket. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhetőek a mozgásszervi panaszok.

Táborok, strandolás, családi nyaralás, játék a kertben, a nagyszülőknél, vagy a játszótéren: a nyár számos lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek kielégítsék mozgásigényüket. Hétfőtől azonban ismét be kellett ülniük az iskolapadba és csak a rövid szünetekben mozgathatják meg a végtagjaikat. Az ortopéd-traumatológus szakember szerint a tanárok és a szülők felelőssége, hogy a gyerekek az iskolai kötelezettségek mellett is eleget mozogjanak.

„Nem muszáj különórákra, edzésekre cipelni ahhoz a gyerekeket, hogy az iskola után átmozgassák egész testüket. Olykor az is segít, ha hamarabb leszállunk a tömegközlekedési eszközről, vagy – ha erre lehetőség nyílik -, nem autóval megyünk értük az iskolába. A séta jót tesz a testnek és segít abban is, hogy a gyermek maga mögött hagyja az iskolai feszültséget. 15-20 perc séta a szabad levegőn is hatékony lehet. Persze az a legjobb, ha hetente kétszer-háromszor, legalább fél, egy órán át bármilyen sportmozgást végez a nebuló. Mindegy, milyen mozgásforma ez, a lényeg az, hogy örömét lelje benne. A sport fontos szerepet játszhat a csontosodásban, az izomfejlődésben, az esetleges tartáshibák javításában, megelőzésében” – fogalmazott Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd-traumatológusa.

iskolatáska

A sok ülés mellett az sem elhanyagolható szempont a mozgásszervi problémák kialakulásakor, hogy a kicsik milyen táskával járnak iskolába. Kevés olyan intézmény van, ahol bent lehet hagyni a könyveket, így elkerülhetetlen, hogy a gyerekek nagy súlyokat cipeljenek. Ez azonban nagyon megterhelő a fejlődésben lévő szervezetnek. A doktornő azt tanácsolja, még ha ez veszekedések árán érhető is el a gyerekeknél, ne divatos, hanem praktikus, szimmetrikusan viselhető táskát válasszunk. Az asszimmetrikus hátizsák tartási rendellenességhez, fájdalmakhoz vezethet.

„Sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a cipőnek, pedig az sem mindegy, a gyerekek milyen lábbelit viselnek több órán át az iskolában, illetve a tornaórán. A lábfájdalmak egy részét meg lehet előzni, ha jó kiképzésű, megfelelő méretű cipőt vásárolunk” – egészítette ki jó tanácsait a lábsebész szakember.

Előfordulhat azonban, hogy a kicsiknél tartásbeli rendellenességet tapasztalunk, vagy fáj a lábuk, hátuk, ilyenkor igénybe vehetjük az iskolai rendszerben működő orvosi vizsgálatot, vagy elmehetünk a gyermekkel egy gyermekortopédiai szűrővizsgálatra. Célszerű ezt nem halogatni, mert a panaszoktól is hamarabb szabadulhat gyermekünk.

Forrás: