Top 10 tévhit a szex kockázatairól – 1. rész

A szexualitással kapcsolatban egyre több és több kérdés merül fel benned, ez teljesen természetes.

Azonban könnyen előfordulhat, hogy belefutsz néhány pletykába, legendába, ami egyáltalán nem igaz, de te honnan is tudhatnád. Nos, mi összeszedtük és megcáfoltuk a 10 leggyakoribb tévhitet a szex kockázatairól!

  1. Az orális szex során nem lehet nemi betegséget elkapni – Téves

Ne hidd, hogy a védekezés nélküli orális szex 100 százalékosan biztonságos. Mindenképpen ki vagy téve a nemi betegségek kockázatának. Talán ezt gondolod: “Ez csak akkor fordulhat elő, ha ejakuláció is történik.” Ez sem igaz. Bizonyítékok vannak arra, hogy az előváladék is fertőzést okozhat. Bizonyos fertőzések pedig – mint péládul a HPV – pusztán a bőrfelület érintkezésével is terjednek. A nagyobb biztonság érdekében mindig használj kondomot.

  1. Csak akkor kaphatsz el herpeszt, ha a partnerednél látszódik az – Nem egészen

Meglepődnél, ha tudnád, mennyi embernek van herpesze úgy, hogy nem is tud róla. Olyan embertől is elkaphatod a herpeszt, aki egészségesnek tűnik. El lehet kapni akkor is, ha annak nincsen külső nyoma. Az orvosok azt javasolják, használjatok óvszert. Ha nem vagy benne biztos, hogy van-e herpeszed, az egyetlen mód, hogy megtudd, ha kivizsgáltatod magad. A tünetek nem mindig láthatóak. Nagyjából 70 millió embernek van herpesze és a 80 százalékuknál nincs erre utaló jel, vagy nem lehet azokat beazonosítani. Megdöbbentő ugye?

Fotó: 123rf.com

 

  1. Ha nemi betegséged van, azt tudni és érezni fogod – Tévedés!

Nagyon sok nemi betegség nem okoz látható, érzékelhető panaszokat. Vizsgáltasd ki magad, ha látsz arra esélyt, hogy nemi betegséget kaptál el. Figyelj oda a védekezésre!

  1. Csak a könnyűvérű lányok és a kicsapongó fiúk kapják el a nemi betegségeket – Bárcsak igaz lenne!

Évente 19 millió új esetet diagnosztizálnak és vannak közöttük óvatosak is. Valójában a legaranyosabb, legártatlanabb, legtisztább, leghűségesebb emberek is szenvedhetnek nemi betegségekben. Természetesen ez fordítva is igaz. Ez azt jelenti, hogy “ne ítéld meg a könyvet a borítója alapján”.

  1. Ha medencében vagy kádban szexelsz, a klór elpuszít mindent – Határozottan nem igaz

Ez csak egy városi legenda. A klór nem öli meg a nemi betegséget okozó baktériumokat vagy vírusokat. Nem öli meg a spermát sem. Ellenben a latex anyagú óvszerek a meleg, klóros vízben roncsolódhatnak, ezért nagyon vigyázz!

 

Forrás: kamaszpanasz.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.