Szex – Így mondd meg a partnerednek, ha nincs kedved hozzá!

Bárkivel előfordul: egész nap dolgoztál, fáradt vagy, túlhajtottad magad edzésen, vagy éppen érzelmileg nem vagy ott, hogy át tudd magad adni a szexnek a pároddal. Van, aki ezt minden probléma nélkül megérti, de akad, aki a szívére veszi a dolgot – ha olyan emberrel élsz együtt, aki az utóbbi kategóriába tartozik, fogadd meg az alábbi tippeket, és ezek szerint kommunikáld, hogy nincs kedved az esti hancúrhoz.

Először is érdemes tisztázni: azzal, hogy a pároddal más a szexuális ritmusotok, alapvetően nincs semmi baj – ha néha megkívánja a szexet, te pedig olyankor nem igazán szeretnél ágyba bújni, nem azt jelenti, hogy nem illetek egymáshoz, csak azt, hogy két különálló ember vagytok, más preferenciákkal – számol be a Bien.

Még ennek tudatában is tudja azonban bántani az ember egóját a visszautasítás, ez is teljesen természetes jelenség. Szexuálpszichológusok szerint az egyik leggyakoribb konfliktust egy párkapcsolatban a különböző szexuális étvágyból adódó problémák okozzák.

A helyzet azért is lehet kifejezetten kényes, és részben ez az oka annak, hogy érdemes beszélni róla, hiszen egy párkapcsolatban általában azt várjuk el a másiktól, hogy legyen monogám, vagyis ne feküdjön le senki mással, csak a párjával.

csók, szex

Fotó: 123rf.com

De ha a szexuális közeledését a párja gyakran elutasítja, és a kapcsolaton kívül nem kereshet kielégülést, az frusztrációt okozhat, amitől megromolhat a kapcsolat.

Szakértők szerint a szexuális visszautasítást négy különböző oldalról szokták megközelíteni, egyértelműen nem mindegyik jelent jó hozzáállást.

  1. A támogató elutasítás: ugyan visszautasítod a párodat, és jelzed, hogy aznap este nem szeretnél lefeküdni vele, de ezzel együtt biztosítod is arról, hogy legközelebb bepótoljátok – így érzi a másik, hogy törődsz az érzéseivel, és nem agresszívan utasítod el. Még jobb, ha ajánlasz alternatívát: összebújhattok, vagy megmasszírozhatod a hátát, ha nem feltétlenül csak szexre, de gyengédségre is vágyik.
  2. Az ellenséges elutasítás: frusztrált vagy, és ezt a partnered is érzi, ezért nem is a legkedvesebben utasítod el. Kritizálsz, a kapcsolat többi aspektusát is előveszed, és negatívan beszélsz róla, vagy azt nehezményezed, ahogy a partnered kezdeményezett. Ez semmiképpen nem jó megoldás, és csak agressziót, feszültséget szül.
  3. Az asszertív elutasítás: tárgyiasan, nyugodtan elmagyarázod a partnerednek, éppen miért nincs kedved a szexhez. Bár ez egy korrekt hozzáállás, lehet, hogy még így is megbántod a másik érzéseit.
  4. Az eltérítő elutasítás: úgy teszel, mintha nem érzékelnéd, mit szeretne a másik – elfordulsz, nekiállsz valami mást csinálni, és szavak nélkül tudatod a partnereddel, hogy nem fog megtörténni, amiben reménykedik.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Tanuljunk az intimitásról, kapcsolatokról, szexről!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.