Szagoljuk ki a szerelmet!

Szerelem első látásra! De gondolták volna, hogy párválasztáskor esetenként nagyobb szerep jut az orrunknak, mint a szemünknek?

Pedig így van – akár egy szippantás is elég lehet a kiszemelt illatából, ahhoz, hogy eldőljön, egymáshoz valók vagyunk-e.

"Az emberek párválasztása szag alapján, ez egy most már bizonyított tény, mind a férfiak, mind a nők esetén vizsgálták ezt, és egyenlőre találtak különbséget, miszerint a férfiaknál ugyanannyira számítanak a vizuális és a szagingerek, a nőknél viszont a szagingerek jobban esnek latba." – magyarázza Kárpáti Krisztina, humán viselkedés ökológus.

Kutatások szerint a nők 68 százalékát bizonyos illatok, szagok szexuálisan is befolyásolják. A férfiaknál ez a szám természetesen magasabb, 78 százalék. De miért van az, hogy az egyes emberek illata vonzó, másoké pedig kellemetlen a számunkra?

"A jelölő anyagok arra is utalnak, hogy ennek az állatnak vagy az embernek mennyire erős az ellenálló képessége v, vagyis az immunrendszer, és mindenik számára az az előnyös, hogy ha olyan párt talál, akinek az immunrendszere minél jobban eltér az övétől, és így az utódaik egészségesek és ellenállóak lesznek." – folytatja a viselkedéskutató.

virag3

Az állatvilágban jobban működik a párválasztás biokémiája. Az állatok előnyben vannak velünk szemben a szaglás terén. Míg például egy kutyának kb. 190 millió érzékelő sejt van az orrában, addig az embernek csak 10 millió. A különbség igen jelentős – ennek következtében mi emberek csupán 30 féle illatot tudunk megkülönböztetni.

"A szagoknak az a jelentősége, hogy akkor is érzékelhető, amikor az állat nincs jelen. Hogyha egy állatnak kint a természetben van egy saját territóriuma, amelyen él, amit őriz, ahol szaporodik, akkor nyilván nem lehet minden pillanatban, minden ponton jelen, ezért a szagát hagyja ott." – mosdja Dr. Haller József, biológus

De hogyan is zajlik az embereknél egymás illatának érzékelése? Amikor valaki beleszagol a levegőbe, a másik ember szagának különböző alkotóelemeit érzi, köztük legfontosabbat: a feromonokat. Ezek olyan kémiai anyagok, amelyek viselkedésünket befolyásolják. Ezek a szaganyagok felszívódnak az orr nyálkahártyáján, és eljutnak az agyba, az ott lévő sejtekben hormonokat termeltetnek. Ezek a hormonok befolyásolják a párválasztást.

A doktornő szerint "Az agysejtek által termelt hormonok nemi hormonok és ezek azt okozzák, hogy az adott személyben, hogy vonzónak, vagy kevésbé vonzónak fogja-e találni az a személyt, akinek a szagát érezte."

csok33

De hogy is állunk az intenzív fizikai munka után érzett erős izzadstágszaggal?

Ez egy egészen más fajta szaginger, mert ilyenkor a hónaljban élő baktériumok lebontják az izzadtságot és kellemetlen szagú bomlástermék keletkezik. Ez tehát nem az a kellemes illat, ami alapján párt választunk.

Természetes bőrillatunkra „rá is segíthetünk„, hiszen ma már kb. 4000 féle parfüm típusból válogathatunk. De mi az oka annak, hogy ugyanazt a parfümöt egyes embereken kellemesnek, másokon viszont taszítónak érezzük? A parfüm illatanyaga keveredik a természetes kipárolgásunkkal, ez minden esetben más és más illatot eredményez. Ezért amikor parfümöt választunk magunknak, ne a csomagolás alapján döntsünk, hanem típusunknak megfelelő parfümöt használjunk.

Természetesen testünk illata mellett más tényezők is szerepet játszanak az első randevútól a házasságig vezető úton. Tehát, ha párt keresünk, nem árt ha néha az orrunk után is megyünk. De figyelem: a rafinált parfümök elcsábíthatnak! Úgyhogy vigyázzunk: ne hagyjuk, hogy az illatok és viselőik túlzottan orrunknál fogva vezessenek!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.