Igaz, hogy a pasik többet szexelnének? – 1. rész

Széles körben elterjedt hiedelem, hogy a férfiaknak magasabb a libidójuk, mint a nőknek. A szexuális vágy azonban nem általánosítható ilyen módon. Lássuk, valójában mi jellemzi a két nem képviselőit a szex terén!

Valószínűleg hallottunk már a szokványosnak mondható hiedelmekről: a férfiak bármikor, bárhol készen állnak a szexre, míg a nők ritkábban vágynak rá és „hangulatba” kell kerülniük. Hosszú ideje az az elfogadott, hogy a férfiaknak magasabb a libidója, mint a hölgyeknek. Hogy – valószínűleg a tesztoszteronszint miatt -, az előbbiek gyakrabban gondolnak a szeretkezésre, aktívabban keresik a lehetőséget és könnyebben izgalomba jönnek, míg a nők szexualitása sokkal összetettebb. Csakhogy ez nem teljesen így van.

Egyes kutatások rámutattak, hogy a két nem képviselőit nem lehet ilyen általánosan elkülöníteni a szexuális vágy témájában.

szex, pár

Fotó: 123rf.com

“Túlságosan leegyszerűsített az az elképzelés, hogy a férfiaknak nagyobb a nemi vágya, s valójában nem is igaz” – hangsúlyozta Sarah Hunter Murray, PhD, házasság- és családterapeuta, könyvszerző, aki mélyebben beleásta magát a férfiak szexuális életének kutatásába.

„Társadalmi normáink, illetve a mód, ahogyan neveltek minket, óriási hatással vannak arra, hogyan éljük meg szexualitásunkat és miként számolunk be róla” – jegyezte meg Hunter Murray.  – “Társadalmunkban a férfiak általában több engedélyt kaptak arra, hogy nyíltan beszéljenek szexuális vágyukról, míg a fiatal nőknek gyakran azt mondták, ne fejezzék ki szexualitásukat.”

Justin Garcia, PhD, az Indiana Egyetem Kinsey Intézetének ügyvezető igazgatója egyetért ezzel.

Szexuális érdeklődésünket számos tényező vezérli. Nemcsak a biológia, az életkor és a gyógyszerhasználat, hanem az aktuális helyzetük is – férfiak és nők esetében egyaránt – emelte ki. – Jelentős mértékben befolyásolják a szexuális attitűdöket a társadalmi és vallási attitűdök. Ha fiatalként valakinek azt mondták, hogy a szexualitás kifejezése rossz dolog, az idővel hatással lesz érzéseire azzal kapcsolatban, hogy meg kell-e azt tenni vagy sem.”

szex, szerelem

Fotó: 123rf.com

Azok a hatások, üzenetek pedig szintén befolyásolhatták a kutatást, mely szerint a férfiak jobban vágynak a szexre, mint a nők. Egy 2007-es tanulmány során a kutatók arra voltak kíváncsaik, mennyire befolyásolták a társadalmi normák, hogy miként számoltak be szexuális viselkedésükről a férfiak és nők – beleértve a maszturbációt, szexuális partnereik számát és pornográfia nézését. Az általuk vizsgált embereknek – valamennyi főiskolai hallgató volt – ugyanazt a kérdéssort tették fel, de három csoportra osztották őket.

Az egyik csoportnak azt mondták, hogy a kutatási asszisztensek – főiskolás korú társaik – látni fogják a válaszaikat. Egy másik csoport tagjait összekötötték hazugságvizsgáló géppel és azt mondták (hamisan) nekik, hogy az tudni fogja, ha nem mondanak igazat. A harmadik csoport nem volt hazugságvizsgálóhoz csatlakoztatva a felmérés során és azt sem közölték a tagokkal, hogy a válaszaikat látni fogják.

A férfiak és a nők szinte minden kérdést illetően különböző szintű szexuális aktivitásról számoltak be, amikor azt hitték, társaik látni fogják a válaszaikat. A nemi különbségek sokkal kisebbek voltak a hazugságvizsgálós csoportban. Például, amikor a résztvevők úgy hitték, látják a társaik a válaszaikat, a férfiak sokkal gyakrabban számoltak be maszturbációról, mint a nők. De ezek a különbségek gyakorlatilag eltűntek a hazugságvizsgálós csoportban.

S amikor az alanyok azt hitték, hogy a többiek látják majd válaszaikat, a férfiak körülbelül 3,7 szexuális partnerről számoltak be, míg a nők 2,6-ról. A hazugságvizsgálós csoportban a férfiak nagyjából 4,4, a nők nagyjából 4 szexuális partnert említettek.

Olvasd el ezt is!

TOP szex 10+1 – Ezek biztosan felizgatják az összes pasi fantáziáját

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.