Hogyan változik a vonzalom a házasság során?

Sok pár számol be arról, hogy a kapcsolatuk elején alig tudták levenni a másikról a kezüket, és a hálószobából is nehezükre esett kilépni.

Mindez azonban a házassággal megváltozik – legalábbis erről szólnak a viccek, és ezt támaszthatja alá egy kutatás is.

A férfiak vágya töretlen marad

Egy 2019-es tanulmány szerint a szexuális vágy az idő előrehaladtával valóban csökkenhet a kapcsolatokban, ám ez nem feltétlenül egyformán érinti mindkét nem képviselőit. Az Archives of Sexual Behavior-ban közzétett cikk szerint a nők azok, akik az esküvő után kisebb szexuális vágyat éreznek, míg a férfiak a kapcsolat elején éppen olyan lelkesek, mint akár 10 év házasság után – számol be a Bien.

A kutatás kitért arra is, hogyan befolyásolhatja a gyermekvállalás a párok szexuális vonzalmát: bár a vizsgálatot viszonylag kis mintán végezték, úgy találták, hogy a gyermek születése után a nők szexuális vágya még meredekebben zuhant, míg a férfiaké ekkor is állandó maradt.

Fontos megjegyezni, hogy az önbevallásos kérdőíveken a nők nem csak a partnerük iránt érzett szexuális vágy csökkenéséről, hanem a szexuális vágy csökkenéséről általánosságban számoltak be, a kutatók pedig megemlítik, hogy elképzelhető, hogy valamilyen csökkenés a férfiak érdeklődésében is bekövetkezik, de a társadalmi konvenciók miatt ők ezt sokkal kevésbé vallják be szívesen.

Fotó: 123rf.com

30 év múlva jobb lehet, mint 5 év után

Bizakodásra adhat ugyanakkor okot a Huffington Post riportja – ezek szerint ugyanis a régebb óta házasságban élők életébe visszatér az intimitás. Míg a néhány éve házas, kis gyereket nevelő párok azt mondták, hogy havonta csak néhány alkalommal tudnak együtt lenni, azok, akik már 10 éve voltak házasok, jellemzően heti néhány alkalomról számoltak be.

Ha a gyerekek nem is nőttek még fel, miután kicsit idősebbek lettek, beállt a rutin és a párok ismét tudtak a szexre, mint prioritásra koncentrálni, ha kevesebb spontaneitással is, de úgy érezték, találtak helyet az életükben a házaséletnek.

Még a 30 éve házasságban élők is azt mondták, hogy havonta, jobb időkben hetente néhány alkalommal tudnak együtt lenni, és jónak, kielégítőnek ítélték meg a saját szexuális életüket.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Hova tűnik a szexuális vágy a házasságban?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.