Zsírégető, anyagcsere fokozó receptek spenóttal

Turbózd fel a vitaminraktárodat és fogyj egészségesen! A 7 napos étrend minden napján egy különleges spenótrecepttel ismerkedhetsz meg!

Mit kell tudnunk a spenótról?

spenót egyik legértékesebb zöldségünk. Ha okosan használod, egy sor kialakulófélben lévő betegségtől menthet meg. Akkor a legértékesebb, ha főzés nélkül, salátának vagy spenótlének fogyasztod. Antioxidáns hatása megvédi sejtjeidet a szabadgyökök kialakulásától, szeléntartalma pedig még jobban támogatja ezt a hatást. Oxáltartalma segíti az emésztést.

spenot

Rengeteg B-vitamint tartalmaz, ezek pedig fokozzák a zsírok és a szénhidrátok megemésztését. A spenótban megtalálható természetes só csökkenti a vér cukortartalmát, így kifejezetten hasznos táplálék cukorbetegségben szenvedők számára. Krómtartalma hatékonyabb munkára serkenti a hasnyálmirigyet, mely az inzulintermelést szabályozza. Vérnyomás-szabályozó hatása is ismert, valamint vérzékenység, erős menstruáció esetén is alkalmazható egy-egy pohár spenótlé elfogyasztása.

Spinat (Spinacia oleracea), Schälchen

Egy hetes mintaétrend – Zsírégető, anyagcsere fokozó diéta, receptekkel

1. NAP

Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 10 dkg szilva

Ebéd: spenótfőzelék

Hozzávalók:

  • spenót
  • olívaolaj
  • liszt
  • fokhagyma
  • tej
  • bors

Mosd meg a spenótot, tépd le a levél szárait. Főzd meg sós vízben, csepegtesd le, majd a leveleket aprítsd nagyon apróra. Készíts rántást az olajból, a fokhagymából és a lisztből, keverd csomómentesre a tejjel, majd tedd bele a spenótot. Fűszerezd, és forrald össze alaposan.

Uzsonna: 3 dl paradicsomlé
Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 2 szelet csirkemell sonka, 2 db paradicsom

2. NAP

Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 10 dkg szőlő

Ebéd: spenótos spagetti

Hozzávalók:

  • 20 dkg spenót (mirelit)
  • 1 doboz joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 20 dkg durum spagetti tészta

Olvaszd fel a spenótot, majd keverd össze a préselt fokhagymával, a joghurttal, a sóval és a borssal. Melegítsd össze, és időközben főzd meg a tésztát a csomagolásán előírtak szerint. Keverd a tésztához a spenótot, és melegen fogyaszd.

Uzsonna: 3 dl szőlőlé
Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 szelet zsírszegény sajt, 1 teáskanál light margarin, 1 db paprika

3. NAP

Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 2 db kicsi körte
Ebéd: spenótos tonhal

Hozzávalók:

  • 20 dkg spenót
  • 20 dkg fagyasztott tonhal
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 dkg szemes bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • 1 evőkanál citromlé

Először készítsd el a pácot. Add hozzá az olajhoz a mustárt és a fokhagymát, majd fűszerezd a sóval, a kakukkfűvel és a citromlével. A borsot törd össze, és add a páchoz. Tedd a halakat sütőlapra, és kend be a páccal. Közben mosd meg a spenótleveleket, és helyezd egy tányérra. Az átsült tonhalakat fektesd a spenótra, és melegen fogyaszd.

 

Uzsonna: 3 dl körtelé
Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 szelet sonka, 1 db kicsi répa lereszelve, citromlével

4. NAP

Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás

Tízórai: 1 db alma
Ebéd: spenótleves

Hozzávalók:

  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 liter tej
  • 25 dkg fagyasztott spenót
  • 1 kanál cukor

Olvaszd meg a vajat, és add hozzá a lisztet. Kevergesd, közben öntsd fel tejjel. A kiolvadt spenótot add hozzá, forrald össze, majd fűszerezd a sóval és a cukorral.

Uzsonna: 3 dl grépfrútlé
Vacsora: 2 szelet Graham-kenyér, 1 szelet tarja, 1 db paprika

5. NAP

Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 1 db narancs
Ebéd: spenótos makaróni

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • besamelmártás
  • 20 dkg spenót
  • 1 csomag durum makaróni
  • 5 dkg reszelt trappista sajt
  • só, bors, szerecsendió

Besamelmártás:

  • 5 dkg margarin
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojássárgája

Főzd ki a tésztát a csomagoláson előírtak alapján. Közben mosd meg a spenótot, és fonnyaszd meg a vajon. Készíts besamelmártást, majd hagyd besűrűsödni. Öntsd fel tejjel, és add hozzá a tojássárgáját. Ezután fűszerezd. A besamelt öntsd a lecsepegtetett tésztára a spenóttal együtt. Reszelt sajttal fogyaszd.

Uzsonna: 3 dl narancslé
Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 teáskanál light margarin, 1 db tojás

6. NAP

Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 1 db banán
Ebéd: spenótsaláta

Hozzávalók:

  • 25 dkg spenót
  • 2 db főtt tojás
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 db paradicsom

Az öntethez:

  • 1 dl borecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, cukor

Mosd meg a spenótot, és tépkedd apró darabokra. Főzd meg a tojást, hagyd kihűlni, majd aprítsd kis kockákra. A lilahagymát is vágd karikákra, majd keverd össze a spenóttal és a tojással. Az öntetet keverd egybe, és tálaláskor öntsd a salátához.

Uzsonna: 3 dl sárgarépalé
Vacsora: 2 szelet Graham-kenyér, 1 szelet marhapárizsi, 1 db paradicsom

7. NAP

Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 1 db nektarin
Ebéd: spenótfőzelék

Hozzávalók:

  • spenót
  • olívaolaj
  • liszt
  • fokhagyma
  • tej
  • bors

Mosd meg a spenótot, tépd le a levél szárait. Főzd meg sós vízben, csepegtesd le, majd a leveleket aprítsd nagyon apróra. Készíts rántást az olajból, a fokhagymából és a lisztből, keverd csomómentesre a tejjel, majd tedd bele a spenótot. Fűszerezd, és forrald össze alaposan.

Uzsonna: 3 dl paradicsomlé
Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 db light kockasajt, 1 db paprika

Forrás: edenkert.hu