Egy kis Olaszország: fűszeres, sült paradicsomszósz

Borongós időben az ember melegségre, fényre vágyik. A napfényes Itáliát idéző fűszeres, sült paradicsomszósz bárki lelkét felmelegíti a legsötétebb őszi napokon is.

Nekem a paradicsom piros színével, duzzadó, kerek formájával az életerő, az egészség és nem utolsó sorban Olaszország megtestesítője. A napsütötte, napfényes, harsány, vidám, nyüzsgő Olaszországé, amely mindig elvarázsol, ha arra vet a jó sorsom, járjak bár északon vagy délen, nyáron vagy télen. (Utoljára Legkisebb születése előtt voltunk Rómában egy kiállítás okán, úgyhogy azt hiszem épp itt az ideje, hogy újra felkerekedjünk.)

De most ősz van és nincs mivel meglepni magamat. Ha van valami, ami elszomorít az őszi-téli időszakban – amit egyébként nagyon szeretek -, akkor az az, hogy megint legalább fél évet kell várnom, amíg újra kapható lesz hazai, szabadföldi paradicsom. Nekem ez sok(k).

Ezért aztán életemben először, átugorva a saját árnyékomat, amely a befőtt, lekvár és különféle szószok készítését illeti (nem véletlen, hogy nem osztottam meg még a blogon eddig egyetlen lekvár receptet sem, nálunk édesanyám főz be, én sütök és bár tudom, hogy egyszer eljön majd az idő, amikor kénytelen leszek belevetni magam a befőzőüstbe, egyelőre még élvezem ezt a tökéletesen működő családi munkamegosztást), úgy döntöttem, megpróbálkozom a lehetetlennel és elraktározok egy kicsit a napfényes paradicsomi – hőgutától mentes – nyárból a borongós napokra.

De nemcsak ez motivált abban, hogy kipróbáljam a befőzést, hanem az is, hogy van egy közös családi, károsszenvedélyünk. Szeretjük a chipset. Na, nem a boltit, hanem a házit. Ahhoz meg szósz dukál. Eddig mindig ketchupöt szolgáltam fel hozzá, de milyen már, hogy a házi chips-hez bolti paradicsomszószt adok. Így jutottam el ehhez a fantasztikus fűszeres, sült paradicsomszósz recepthez, amely legalább annyira ízletes, mint amennyire egyszerű elkészíteni.

Fűszeres, sült paradicsomszósz

sült paradicsomszósz

Hozzávalók

  • 3 kg paradicsom (közepes méretű, édes)
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 egész fej fokhagyma
  • 1+1 dl olívaolaj
  • ½ dl balzsamecet
  • 1 kiskanál szárított bazsalikom (opcionális)
  • 1 kiskanál szárított kakukkfű/rozmaring (opcionális)
  • kevés cukor vagy méz (opcionális)
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Mossuk meg és csumázzuk le a paradicsomokat.
  2. A csumájuknál vágjuk be kereszt alakban és rakjuk őket egy nagyobb tepsibe.
  3. Hámozzuk meg a lilahagymát és vágjuk 8 cikkbe.
  4. Szedjük szét a fokhagymát gerezdjeire.
  5. A paradicsomok közé szórjuk a két hagymát, majd sózzuk és borsozzuk.
  6. Locsoljuk meg 1 dl olívaolajjal és ½ dl balzsamecettel.
  7. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra légkeverésen.
  8. Toljuk a sütőbe a paradicsomokat egy órára.
  9. Az idő leteltével vegyük ki a tepsit és tegyük félre hűlni egy kicsit a paradicsomokat.
  10. Óvatos mozdulatokkal pucoljuk meg az összes paradicsomot, a fokhagymát nyomjuk ki a héjából.
  11. Öntsük az egészet a levével, a hagymákkal együtt turmixgépbe és pürésítsük.
  12. A pépesített szószt tegyük egy lábosba és adjunk hozzá fűszereket ízlés szerint. (Ha olaszos szószt szeretnénk tegyünk bele bazsalikomot és kakukkfüvet/rozmaringot, ha inkább a ketchup-os változat hívei vagyunk, akkor kevés cukorral vagy mézzel ízesítsük.)
  13. Kevergetve, közepes lángon főzzük 10 percig.
  14. Osszuk kisebb üvegekbe az elkészült szószt, a tetejét locsoljuk meg a maradék olívaolajjal (ezzel fogjuk tartósítani).

sült paradicsomszósz

Forrás: Mom with Five


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.