Vashiányos vérszegénység

A Föld egyik leggyakrabban előforduló eleme a vas, amely az élő szervezetek legfontosabb alkotóelemei közé tartozik.

Az emberi szervezet oxigénellátásában a vörösvértestek játsszák a főszerepet, melyekben egy hemoglobin nevű molekula felelős az oxigén megkötéséért és szállításáért. A hemoglobin fő összetevője a vas. Amennyiben a szervezetben vashiányos állapot jön létre, az oxigén szállítása és a szervek, szövetek oxigénellátása zavart szenved, a hiányállapot klinikai tünetekben nyilvánul meg.

A szervezetben a vas legalább kétharmada a vörösvértestekben található, ezek képzéséhez elengedhetetlen. A köznyelveben ezért is hívják vérszaporítónak.  A vörösvértestek pusztulásakor felszabaduló vasat újra felhasználja a szervezet az új vörösvértestek képzéséhez. Ez a vas belső körforgása. A normális körülmények között (pl. hámlással vagy nőknél a rendszeres havivérzés alkalmával stb.) vesztett vas pótlására elegendő vasat kell tartalmaznia a tápláléknak. A szervezet a feleslegben képződő vagy bekerülő többlet-vasat raktárakban tárolja.

A vashiány tünetei változatosak, lassan fejlődnek ki.

Uralkodó, leggyakoribb tünet a vashiányos vérszegénységFáradékonyság, gyengeség, aluszékonyság, sápadtság  jellemzi. A nyálkahártyákon is megfigyelhetőek az elváltozások. Gyakori a fejfájás, a hajhullás, a hajszálak elvékonyodása, töredező hajszálak. Gyomor-bélrendszeri panaszok sem ritkák, pl. berepedt szájzug, szájszárazság, fájdalmatlan nyelvgyulladás, szokatlan ételek megkívánása. Jellemzőek a köröm elváltozásai: pontozott, töredező, felpuhult körmök, utóbbi inkább krónikus, hosszan tartó vashiányban fordul elő.

Fotó: 123rf.com

A vashiányos vérszegénység kialakulásának az okát meg kell határozni.


Az egyik probléma lehet, hogy
 nem jut be elegendő vas a szervezetbe:

  • a táplálék kevés vasat tartalmaz, összetétele nem megfelelő (kevés vasat tartalmazó ételeket fogyasztunk, pl. vegetáriánus életmód)
  • a vas nem szívódik fel a gyomor-bélrendszerből (pl. lisztérzékenység – első tünet lehet, gyomorműtétek utáni állapotban)
  • a szervezet szükséglete fokozott, és ezzel nem tart lépést a vasbevitel (pl. újszülöttkor, serdülőkor, terhesség, szoptatás)

A vashiány kialakulásának másik oka a fokozott vesztés:

  • fokozott látható vérvesztés (főleg nőgyógyászati okok miatt, pl. serdülőknél rendszertelen, bő havivérzés vagy méhdaganat miatti vérzészavar)
  • krónikus, sokszor észrevétlen, kisebb, de gyakori vérzések (főleg gyomor-bélrendszer eredetűek, vérezgető fekélyek, nem ismert vastagbéldaganatból krónikus vérvesztés stb.  véres széklet, szurokfekete széklet észlelése)

A vashiányos állapotokban a vasfelszívódás fokozott, ennek ellenére a vasforgalom negatív egyensúlya alakul ki.

A vashiányos vérszegénység  diagnózisa egyszerűen felállítható egy laborvizsgálattal. Amennyiben a beteg életmódja és a kórtörténet ismerete alapján nem indokolt a vashiányos vérszegénység kialakulása, ill. a vasterápia hatástalan, mindenképpen indokolt a további okok feltárása. A székletben jelenlevő vér gyakran látható, egyszerű laboratóriumi teszttel a székletből a rejtett vér jelenléte is kimutatható.

Törekedjünk táplálkozásunkban a vasat bőven tartalmazó ételek fogyasztására, ezek a húsételek (sertés, csirke, marha, nyúl), máj (sertés, csirke), tojás, szárazbab, sárgaborsó, spenót, cékla, ribizli, eper, aszalt gyümölcsök (sárgabarack, szilva) stb.

Fotó: 123rf.com

Vegetáriánus életmódot folytatók ügyeljenek a vas egyéb pótlására.

A vas felszívódását elősegíti a C-vitamin, mert jobban oldódó formává alakítja, ezért javasolják a vaspótló tabletta mellé C-vitamin adagolását is. Nem javasolt tea, kávé és tej fogyasztása a vastabletta bevételekor, mert ezek viszont gátolják a felszívódását és így a vasterápia hatékonyságát csökkentik.

Általában javaslom, hogy bármilyen gyógyszert szednek, olvassák el figyelmesen a betegtájékoztatót, mert ebben hasznos információk és tanácsok vannak a gyógyszerbevétel módjáról, a gyógyszer-kölcsönhatásokról stb.

Amennyiben a kialakult vashiányos vérszegénység miatt vaspótlásra van szükség, ezt több hétig, ill. hónapig szükséges adni a vérkép és a tünetek rendeződése, valamint a vasraktárak feltöltésének eléréséig.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.