Új desszert őrület: készítsünk cobblert! 2014-06-04 Egészséges otthon Megosztás: Tweet A cobbler eredetileg egy holland sütőedény neve, amely annyira jelentős szerepet játszott a tulajdonosa életében, hogy a végrendeletében hagyta meg, hogy kinek szánja a halála után. Mostanra azonban egészen mást jelent. A cobbler egy sütemény, amely hasonlóan készül, mint az úgynevezett morzsasüti, de annál sokkal ízletesebb. A hazája egyébként Amerika, ahol előszeretettel turbózzák tejszínhabbal és fagyival a gyümölcsalapú desszertet. Cseresznyéből, meggyből, sőt barackból is finom lehet, ráadásul egyszerűbb összehozni, mint egy palacsintát. Így készül a cobbler, érdemes kipróbálni. A cobbler eredetileg egy holland sütőedény neve, amely annyira jelentős szerepet játszott a tulajdonosa életében, hogy a végrendeletében hagyta meg, hogy kinek szánja a halála után. Mostanra azonban egészen mást jelent. A cobbler egy sütemény, amely hasonlóan készül, mint az úgynevezett morzsasüti, de annál sokkal ízletesebb. A hazája egyébként Amerika, ahol előszeretettel turbózzák tejszínhabbal és fagyival a gyümölcsalapú desszertet. A titka a friss gyümölcs és a fűszerek, valamint a keményítő. Hogy miért? Mert a lédús gyümölcsök a sütés alatt levet engednek, ami könnyen eláztathatja a süteményt, de ha keményítővel vagy kukoricaliszttel szórjuk meg a gyümölcsöket, a szaft sűrű és ízletes lesz. Bármilyen gyümölcsből csinálhatod, áfonyával, meggyel, körtével verhetetlen. Ha szeretnéd feldobni, akkor fűszerezd a gyümölcsöket! A legtöbb gyümölcshöz jól passzol a fahéj és a szegfűszeg, ha pedig igazán bevállalós vagy, akkor próbálkozhatsz gyömbérrel vagy ánizzsal. Hozzávalók egy közepes tepsihez 15 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 10 dkg kristálycukor, 2 evőkanál a tetejére, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg vaj, 2 tojás, 1,5 dl tejszín, 50 dkg gyümölcs, 1 púpos evőkanál keményítő vagy kukoricaliszt, 2-3 evőkanál ragacsos barna cukor, ha a gyümölcs nem elég – édes fűszerek ízlés szerint. Elkészítése A lisztet elkeverjük sütőporral és a vajjal, majd a tojást elkeverjük a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a liszthez. A gyümölcsöket egy kivajazott tepsibe tesszük, majd elkeverjük a cukorral és keményítővel. A tésztát rákanalazzuk a gyümölcsökre, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Tipp: a tészta lágyabb lesz, ha a tojás szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez. Tipp2: adj a sütihez fagyit! pozitivnap Forrás: