Űdítő és frissítő uborkaleves

Ha egy igazán könnyed, frissítő levesre vágyunk, az uborkaleves a legjobb választás – különösen fokhagymával és kaporral finom.

Kitűnő, frissítő leves, nagy melegben a leginkább ajánlott – ez a fokhagymás-kapros uborkaleves. Elkészítése sem túl nagy ördöngősség.

Hozzávalók 4 személyre:

2 erőleveskocka

½ kg kígyóuborka

2-4 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor kapor

1 csokor petrezselyem

1 dl tejföl

1 dl száraz fehérbor, citromlé

1 nagyobb, kemény paradicsom

7 dl vizet felforralunk az erőleveskockákkal, kihűtjük, teljesen zsírtalanítjuk. Az uborkát megmossuk, ha nem túl vastag a héja, ne hámozzuk meg. Levágunk belőle egy 4 cm-es darabot, félretesszük a díszítéshez, a többit nagyjából felaprítjuk, turmixkehelybe tesszük.

A kaprot és a petrezselymet leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, majd a fokhagymával, valamint a tejföllel és a borral együtt az uborkához adjuk, péppé turmixoljuk. Elkeverjük az erőlevessel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Gondosan lefedjük, 2 órára behűtjük. Tálaláskor leszűrjük a levest, ízlés szerint egy kevés citromlével savanyítjuk, erőleveses csészékbe vagy mélyebb tálkákba szedjük.

A paradicsomot megmossuk, magjait eltávolítjuk, és a félretett uborkával együtt apró kockákra vágjuk. Meghintjük vele a leves tetejét és néhány kaporszállal díszítve jó hidegen tálaljuk.

Forrás: