Süssünk cseresznyés rétest

Igaz, hogy a meggyesés túrós rétes elterjedtebb, mint a cseresznyés, de a meggyes verziót is érdemes kipróbálni, mert igazi különlegesség!

Hozzávalók

  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 100 ml tej
  • 1 csipet só
  • egy diónyi élesztő
  • vanília aroma
  • 250-300 g liszt
  • vanília cukor
  • Töltelék
  • 1 kg cseresznye
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze víz

cseresznyés süti

Elkészítés

Egy tálban jól elkeverjük az élesztőt cukorral és hozzáadjuk a tejet, tojást, aromát, sót, 50 g olvasztott vajat és a lisztet. Jól összegyúrjuk a tésztát és elzárt meleg helyen hagyjuk kelni. Miután a tészta kétszeresére nőtt kinyújtjuk és rákenjük a maradék olvasztott vajat.

Egy fóliában feltekerjük a tésztát és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket. Megmossuk a cseresznyét, leszedjük a szárakat és kimagozzuk. Egy csésze vizet egy csésze cukorral felteszünk a tűzre és addig főzzük amíg vastag szirup lesz belőle. Hozzáadjuk a cseresznyét és hagyjuk még kicsit rotyogni. Hagyjuk hűlni a szirupos cseresznyét, azután leöntjük a folyadékot és összekeverjük búzadarával. Így felszívódik a maradék lé.

Kivesszük a rétes tésztát a hűtőből és jól meggyúrjuk. Egy nagy vagy két kisebbet lapot nyújtunk belőle, amit megtöltünk cseresznyével és utána feltekerjük. Megkenjük tojással a tetejét és megszórjuk vanília cukorral. A tekercseket egy kiolajozott és liszttel kitapétázott tepsibe helyezzük és 30-35 percre betesszük a sütőbe.

Forrás: