Mossunk vadgesztenyével! Mutatjuk hogyan

Már hullik a fákról ez a különleges termés; de azt kevesen tudják, hogy nem csupán gyerekjátékok készülhetnek belőle, hanem mosásra is kitűnően alkalmas. Mutatjuk, hogyan!

Mindenki gyűjtötte gyerekkorában ezt a szúrós külsejű termést; de arra kevesen gondolnak, hogy a vadgesztenyével mosni is lehet. Aki kipróbálta már, azt mondja, hogy az átlagosan szennyezett ruhákat minden további nélkül kimossa a belőle készített mosószer; ami nem csupán környezetbarát, de teljesen ingyen is van; hiszen csak le kell hajolnod érte. Hamarosan hullani kezd a fákról a termés, most érdemes begyűjtőkörútra indulni, ha szeretnéd kipróbálni, milyen vele mosni.

A vadgesztenye rengeteg szaponint tartalmaz; ez a természetes felületaktív anyag úgy működik, mint egy normál mosószer. Ennek a hatóanyagnak köszönhetően a vadgesztenyéből készült mosógél ragyogóvá varázsolja a ruhákat. Minden azon múlik, hogyan dolgozod fel a gesztenyét, és hogyan használod a belőle készült keveréket. Vadgesztenyével mosni gyerekjáték, mindössze össze kell szedned a lehullott termést, majd feldolgozni. Ha nagyobb mennyiségű gesztenyét szedtél, tárold őket vászonzsákban, szellős helyen. Mosás előtt vágj négyfelé 6-8 db gesztenyét, és készítsd el a mosógélt. 

Fotó: 123rf.com

Ennél többet egyszerre nem érdemes feldolgozni, hiszen a hűtőben csak egy-két hétig, hűtés nélkül pedig csak egy-két napig áll el a gesztenyéből készült mosógél. A mosáshoz nincs szükséged a gesztenye külső héjára; ezt legkönnyebben úgy tudod leszedni, ha kicsit megütöd a bogyókat kalapáccsal, és lefejted róluk a megrepedezett héjat. Ha már nem friss a gesztenye, akkor nehezebb leszedni a héját; ekkor áztasd be fél órára a termést.

Fotó: pixabay.com

 

A megpucolt gesztenye beléből készül a mosógél. Darabold fel őket egy éles késsel legalább négyfelé, majd tedd fel egy liter vízben főni. Tíz perc főzés után kész is van a keverék; hagyd kihűlni, és kezdődhet a mosás. 6 kiló ruhához másfél decit önts a mosógép adagolójába vagy a dobba a keverékből. A gesztenyéből készült mosószer pár hétig eláll a hűtőben, ezért érdemes a következő mosásig ott tárolnod. Aki próbálta már, úgy tapasztalta, hogy az erősen szennyezett ruhákból nem hozza ki a foltot, tehát olaj-, fű-, és étel okozta szennyeződésre ne ezt alkalmazd; de a hétköznapi, frissítő mosáshoz tökéletes. Érdemes kipróbálnod addig, amíg még rogyásig vannak a fák vadgesztenyével…

A vadgesztenye latin elnevezése Aesculus Hippocastanum. Magja nem ehető, de a népi gyógyászat és a gyógyszeripar is felhasználja.

Aranyérre vadgesztenyét!

Forrás: ripost.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.