Nincs is jobb, mint egy hideg téli estén finom, forró italt kortyolgatni. Adunk pár tippet, a legjobb “szürcsölnivalók”-ból!
Italreceptek – Gyógyfőzetek
Elkészítés:
Egy csészényi vízhez kb. 5 darab friss levél vagy egy 5 cm hosszú ágacska, illetve 2 teáskanálnyi szárított növény vagy 1 teáskanálnyi mag szükséges. Konyharuhán enyhén csapkodjuk meg a növényt, majd tegyük bele a csészébe. Töltsük rá a forráspont alá hűtött vizet.
A jótékony gyógyhatású, a gőzökkel együtt távozó illóolajok megőrzése végett fedjük le a főzetet. Kb. 5 percig hagyjuk állni. Szükség esetén fedjük le. Mézzel édesíthetjük.
- A kamillavirág főzete az álomba szenderülést segíti.
- A kapor magjából készített főzet enyhíti a hastáji fájdalmat.
- A citromfű levelének forrázata enyhe hangulatjavító és fejfájáscsökkentő.
- A borsmentalevél teája étkezés után fogyasztva segíti az emésztést.
Forró mézbor – Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 üveg mézbor
- 575 ml almabor
- 575 ml almalé
- 2 narancs
- 12 db szegfűszeg
- 12 cm fahéjrúd
- 60 mg méz.
Elkészítés:
Töltsük serpenyőbe az almabort, mézbort, almalét. Vágjuk vastag szeletekre a narancsot, mindegyik darabba szúrjunk egy-egy darab szegfűszeget. A fahéjrúddal együtt tegyük bele a serpenyőbe a narancsot. Keverjük hozzá a mézet. Hevítsük csaknem forrásig, 20 percig tartsuk ezen a hőmérsékleten. Szűrjük le, és felmelegített bögrében vagy vastag falú pohárban, forrón tálaljuk.
Narancsos házi csokoládé – Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 1-2 evőkanál nyírfacukor
- 5 dkg étcsokoládé
- fél narancs reszelt héja.
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és az étcsokoládét. Addig kevergetjük, amíg a cukor és a csokoládé teljesen fel nem oldódik, ekkor belereszeljük a narancs héját. Bögrékbe öntjük és forrón tálaljuk.
- 5 evőkanál nyírfacukor
- 10 szem kardamommag
- 10 szem szegfűszeg
- 2 kis rúd fahéj
- darabka gyömbér
- egészben
- 7 dl vörösbor
- 1 dl ribiszkeszörp.
Elkészítés:
3 deci vízben a nyírfacukrot a fűszerekkel lassú tűzön, fedő alatt, kb. 30 percig főzzük, majd lehűtjük, és leszűrjük. Azután a vörösbort és a szörpöt beleöntjük, majd éppen csak forrásig melegítjük, de nem forraljuk fel. Poharakba merve forrón kínáljuk.
Forrás: edenkert.hu
[…] Forrás: Napidoktor.hu […]