Ideje kipróbálni a somlóit receptjét! 2013-10-10 Egészséges otthon Megosztás: Tweet A somlói galuska Magyarország egyik leghíresebb desszertje. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevű dombról. A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, mi most egy “házias jelegű” , gyorsan elkészíthető verzióját mutatjuk be. Hozzávalók két-három fajta sütemény darabkái (összegyűjtött szélek és vég darabok) 1csg csokoládés puding fél liter tej 3 kanál cukor 1 kanál kakaópor ízlés szerint rum 2 deci tejszín 3 deka porcukor pörkölt mogyoró Elkészítés A sütemény végeket érdemes eltenni a fagyasztóba, és amikor szükséges kivenni (a végek általában finom krémesek). A tejszínt a porcukorral habbá verjük. A pudingot a szokásos eljárással felfőzzük, rumot és kakaóport teszünk bele. A mogyorót megpörköljük és apróra összetörjük, nem kell darálni. Amikor kihűlt a puding, összeállítjuk a kelyhet. Alulra tejszín kerül és puding, erre jöhet a mogyoró. Tészta darabok, majd ismét tejszín, csoki krém és mogyoró. A tetejét tejszínnel díszítjük. Forrás: