Hogyan gyógyít a zeller? 2020-09-07 Blog, Egészséges otthon, Otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt. Miért olyan egészséges a zeller (Apium graveolens)? Botanikailag az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozik, az ernyősvirágúak rendjébe, tudományos neve: Apium graveolens. Nem nő nagyon magasra, 50 cm-nél magasabbra nem nő meg, kedveli a nedves talajt. Ehető szára hosszú, sötétzöld színű, levelei pedig aromásak. A második évben, virágai egyenetlenül nőnek. Levele kicsit hasonlít a petrezselyemhez, de annál jóval erőteljesebb. Többféle változatát termesztik, árusítják: hazánkban inkább a gumós változat (A. graveolens rapaceum) az elterjedtebb, míg Nyugat-Európában a halványító (A. graveolens dulce) és metélő zeller (A. graveolens secalinum) a közismert. Fűszerként használt magvai hasonlítanak a köményre, sötétbarnák, oválisak, hosszanti függőleges erezettel és erős aromával rendelkeznek. A zeller jótékony hatásai: 100g zeller mindössze 16 kalóriát tartalmaz és sok rostot, ami sok diétában hozzájárul a súlyvesztéshez és a koleszterin-szint csökkentéséhez. Levele gazdag olyan flavonoid antioxidánsokban, mint a zeaxantin, a lutein és a béta-karotén, amelyek fontos elemei a rák kialakulása elleni küzdelemnek. Igen jó A-vitamin forrás, ami természetes antioxidáns akárcsak a béta-karotin. Kiváló hatása van a bőrre, de a jó látáshoz is szükséges. Az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben. A növény sok vitamint és más hasznos anyagot tartalmaz: folsavat (a javasolt napi mennyiség -9%-át), riboflavint, niacint és sok C-vitamint. A friss zeller igen jó K-vitamin forrás (a javasolt napi bevitel 25%-a), mely a csontokra van rendkívül jó hatással. Azt is kimutatták, hogy igen hasznos az Alzheimer-kórban szenvedőknek, ugyanis csökkenti az agysejtek károsodását. Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, a nátrium, a kalcium, a mangán és a magnézium. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést. A zeller levele és magja sokféle illóolajat tartalmaz, ezek kölcsönzik jellegzetes aromáját is. A zellerből nyert illóolajak idegrendszeri panaszok, ízületi gyulladások és a gutaütés kezelésében használatosak. A magja, a szára és a gyökere kiváló vízhajtó (kiüríti a szervezetben felgyülemlett vízfölösleget) és elősegíti a kismamák tejtermelését, serkentő és erősítő hatású. 100 g növény kb. 16 kalóriát tartalmaz, ezért kiválóan alkalmas fogyókúrákban, de vegyi összetevői is (flavonoidok, folsav, A-vitamin, K-vitamin, ásványi anyagok) kedvezően hatnak az egészségre. Forrás: edenkert.hu